25 października jest Światowym Dniem Makaronu

Choć nam kojarzy się głównie z Włochami, to jednak za kolebkę makaronu uznaje się... Chiny. Stamtąd trafił do słonecznej Italii. W czwartek, 25 października, obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Skąd tak duża popularność tej potrawy i w jaki sposób możemy ją podawać?
Jakość makaronu zależy głównie od mąki, z jakiej został zrobiony
 123RF

Opowieści, jakoby to włoski makaron był najlepszy gatunkowo z jakichś bliżej nieznanych powodów, na przykład wyjątkowych receptur, można włożyć między bajki albo... chwyty marketingowe. Jakość makaronu zależy głównie od mąki, z jakiej został zrobiony. Tą ostatnią otrzymujemy z pszenicy miękkiej lub twardej.

„Al dente” - co to znaczy?

Pszenica twarda nadaje się do uprawiania jedynie w suchym i gorącym klimacie. Stąd też najlepiej „czuje się” w krajach śródziemnomorskich. Z kolei pszenica miękka preferuje klimat chłodny i deszczowy, przez co może być uprawiana niemalże w całej Europie. Specjaliści „z branży” nie mają wątpliwości co do tego, z której pszenicy otrzymamy lepszą mąkę, a co za tym idzie - smaczniejszy makaron. Ich zdaniem, najlepsza jest mąka pozyskana z pszenicy twardej. Dlaczego? Dzięki pszenicy twardej makaron zawsze jest „al dente” (z włoskiego dosłownie - „na ząb”), czyli idealnie ugotowany, ale nie zanadto miękki. Natomiast ten otrzymany z pszenicy miękkiej bardzo szybko się rozgotowuje, skleja i zbryla.

Do produkcji makaronu nie używa się jedynie pszenicy. Dietetycy również mają swoje ulubione kluseczki, tyle że na bazie soi lub ryżu. Pierwszy dostępny jest pod postacią cienkich i krótkich nitek, drugi z kolei produkowany jest w formie płaskich tasiemek lub zwinięty w kłębek.

Mnogość wyboru

Mówi się o makaronach, że są tuczące, tymczasem to nieprawda - na rynku dostępnych jest mnóstwo rodzajów przeznaczonych dla osób na dietach, w tym makarony bezglutenowe, integrale - z jeszcze lepszej pszenicy niż durum. Makarony są popularne, bo łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne, uwielbiane zarówno przez maluchy, jak i osoby starsze. Ponadto kojarzą się z Italią, a ta - z wakacjami i gorącym klimatem. Możemy je przygotować na mnóstwo sposobów - jako dania wegańskie, wegetariańskie czy z mięsem. Teraz na jesień polecane jest szczególnie papardelle z pieczoną kaczką i rozmarynem, a także spaghetti bolognese idealne na każdą porę roku. Warto sięgać też po kolorowe, smakowe makarony, do których wystarczy dodać już tylko dobrą oliwę i garstkę parmezanu, by były przepyszne.

Dietetycy zachęcają przede wszystkim do wybierania makaronów pełnoziarnistych. - Najlepiej tych zrobionych z mąk razowych, gryczanych. Obecnie ciekawe i zdrowe makarony możemy dostać nawet w dobrze wyposażonych sklepach dyskontowych - myślę tu o takich rodzajach makaronów, jak z zielonego groszku czy soczewicy. Będą bardzo dobrym źródłem białka i wartościowym produktem dla wegan i wegetarian - mówi Edyta Leźnicka, dietetyk kliniczny.

Ważne jest także odpowiednie zestawianie makaronów z dodatkami.

- Świetnie sprawdzą się warzywa, dodatek mięsny bądź rybny, zdrowe tłuszcze. I tak polecam na przykład makaron pełnoziarnisty z dynią, zesmażonym z czosnkiem szpinakiem i krewetkami bądź kurczakiem. Do tego dodajmy pestki sezamu i mamy gotowe smaczne, odżywcze i zdrowe danie. Dobrym pomysłem będzie też makaron z łososiem w sosie jogurtowo-koperkowym bądź z marchewką, ciecierzycą, mlekiem kokosowym i przyprawą curry - podpowiada ekspert.

Lubimy, ale nie przepadamy?

Pamiętajmy też, że makaronu nigdy nie zalewamy zimną wodą, wystarczy odsączyć na durszlaku, inaczej spłuczemy skrobię i potem sos nie będzie przylegał.

Ile zjadamy makaronu w skali roku? Na tle innych nacji wypadamy dość blado. Najwięcej zjadają go Włosi - około 25 kilogramów rocznie. Kolejni w tabeli są Amerykanie z wynikiem około 10 kilogramów na rok. Polacy zjadają w ciągu roku nie więcej niż 5 kilogramów makaronu.

Kolorowy makaron - jak go wykonać?

Sprawi frajdę dzieciom, ale zachwyci też gości. Wystarczy makaron ryżowy, czerwona kapusta i cytryna, a otrzymamy piękne danie wyglądające niczym grzywa jednorożca. Makaron przyrządzamy zgodnie z przepisem i namaczamy w wodzie po ugotowanej kapuście. Jeśli chcemy otrzymać różne kolory i zmienić intensywność barwy, wystarczy skropić danie sokiem z cytryny. Do tego nasze ulubione kolorowe dodatki, warzywa i gotowe!

ZOBACZ TAKŻE: 5 mitów na temat gotowania makaronu

(Źródło:Agencja TVN
Dostawca: x-news)

Wideo

Paula Goszczyńska

  • Echo Dnia / Świętokrzyskie
Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3