Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bananowe ciasteczka

Roman Kościelniak
W dzisiejszym odcinku naszego kulinarnego cyklu przepis na przepyszne ciasteczka bananowe podaje Maria Ceynowa z Gnieżdżewa.

Składniki: 85 g chipsów bananowych obtoczonych w miodzie, 140 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, skórka i sok z jednej cytryny, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 1 jajko, 50 ml oleju, 3 banany, 4 łyżki cukru pudru.

Sposób przyrządzania: chipsy połamać na drobniejsze kawałki. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać skórkę startą z cytryny i cukier.

Do drugiego naczynia wlać mleko, olej i wrzucić roztrzepane jajko. Banany rozgnieść z łyżką soku z cytryny i wrzucić do tego naczynia. Połączyć wszystkie składniki.

Gotową masą wypełnić foremki do mufinek. Piec ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 190 st. C.
W tym czasie należy przygotować lukier. W miseczce rozmieszać cukier puder z odrobiną wody. Dodać sok z cytryny.
Gotowym lukrem polać ostudzone ciasteczka.
Na wielkancny stół ciasteczka jak znalazł!

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto