Barszcz wigilijny

Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Istnieją dwie klasyczne wersje czerwonego barszczu: postna na Boże Narodzenie oraz wielkanocna na wywarze mięsnym. Obie wersje przyrządza się na naturalnym kwasie buraczanym.

Około 1,5 kg buraków czerwonych, obranych i pokrojonych w plastry, układamy w szklanym słoju i zalewamy letnią wodą ( tak, aby pokryła buraki). Na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba (przyśpiesza proces kiszenia). Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu. Po czterech, pięciu dniach ostrożnie usuwamy pianę i zlewamy do czystych butelek klarowny, rubinowoczerwony kwas buraczany. W szczelnie zakorkowanych butelkach i chłodnym miejscu przechowywać możemy go nawet kilka miesięcy.

Barszcz wigilijny, postny, przyrządzamy na esencjonalnym wywarze z jarzyn (bez kapusty).
Jarzyny gotujemy wraz z 4 obranymi i pokrojonymi na cienkie plastry czerwonymi buraczkami dodając 10 ziarenek pieprzu czarnego, 2 ziarenka ziela angielskiego i mały kawałek liścia laurowego.

W oddzielnym garnuszku gotujemy w dwóch szklankach wody 5-8 dag suszonych grzybów (prawdziwków). Oba wywary przelewamy przez sitko i łączymy. Teraz dodajemy odpowiednią ilość kwasu buraczanego (na około 1,5 l wywaru - 0,5 l kwasu). Barszcz podgrzewamy do momentu wrzenia lecz nie gotujemy.
Jego ostateczny szlif smakowy zależny jest od indywidualnych upodobań. Niezależnie od soli wyrównujemy smak odrobiną cukru. Kwaskowość możemy wzmocnić kieliszkiem czerwonego wina (wytrawnego) lub sokiem z cytryny, nigdy octem. Utarty ząbek czosnku, dodany do barszczu na kilkanaście minut przed podaniem, nada mu interesującą i pełną charakteru nutę smakowo-aromatyczną.
Tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka, paszteciki ;ub kluseczki z grzybów.

Kluseczki z grzybów

Ugotowane grzyby, z których wywar dodaliśmy do barszczu, siekamy bardzo drobno, przesmażamy na maśle z drobno posiekaną cebulą. 2 żółtka ucieramy z 1 łyżką masła, 3 łyżkami mąki. Dodajemy podsmażone grzyby z cebulą i doprawiamy solą i pieprzem. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy. na wrzącą posoloną wodę kładziemy małe kluseczki. Gotujemy je około 10 minut. Podajemy z barszczem. Mogą też stanowić dodatek do zupy grzybowej.

  • Polska Dziennik Bałtycki

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3