Bigos pani Irenki

Przepis na bigos przekazała Irena Kurowska, gospodyni z Rudna, w gminie Pelplin.

Składniki:
2 kg kwaszonej kapusty sałatkowej, 1 kg świeżego boczku, 1 kg kiełbasy bigosowej, 1,5 kg cebuli, kości od schabu, mały koncentrat pomidorowy, 1 szklanka wytrawnego wina, majeranek, suszone śliwki, wegeta, pieprz czarny.

Przygotowanie:
Kapustę podlać odrobiną wody i wstawić na gaz. Dodać do niej umyte kości od schabu. Obgotować. Oddzielić od kości mięso, same kości wyjąć. W tym samym czasie na patelni podsmażyć boczek, kiełbasę i cebulkę na złoty kolor. Całość dodać do kapusty. Wymieszać. Dorzucić suszone grzybki, wegetę, nieco czarnego pieprzu, pokrojone w paski suszone śliwki. Razem gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i wino. Potrawę powinno się przygotowywać od 2 do 4 godzin.

  • Polska Dziennik Bałtycki

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3