18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chicken Curry Soup

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Chicken Curry Soup
Chicken Curry Soup kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com
Chicken Curry Soup - czyli drobiowa zupa z curry. W mojej wersji to bardziej jednogarnkowa potrawka z kawałkami kurczaka, marchewką i ziemniakami w sosie curry. I w sumie o ten sos najbardziej chodzi. Przy duszeniu dokładanych kolejno składników z aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym sos robi się pyszny.

Chicken Curry Soup

Czas : 1 godzina

Składniki:
2 pałeczki z udek kurczaka
1 średnia cebula
1/4 białej części pora
3 łyżki oleju
3 łyżki mleczka kokosowego w proszku ( lub pół szklanki mleka kokosowego zamiast pól szklanki bulionu) *
1/2 litra bulionu z kurczaka
1 marchewka
2 ziemniaki
1/6 świeżej czerwonej papryki
1 łyżka maggi
cukier brązowy do smaku
curry do smaku
pieprz mielony do smaku
4-5 liści Kafiru
sok z cytryny do smaku
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
mały plasterek suszonego Galangalu ( lub świeżego imbiru)
szczypta czarnego sezamu
3 szklanki wody
Kolendra lub bazylia do dekoracji

Przygotowane
Umyte pałeczki z udek kurczaka pociąć na plastry ( każdą pałeczkę na 4 ).
Posypać 1 łyżeczkę curry , papryki , szczyptą soli i pieprzu. Skropić łyżką oleju. Wetrzeć przyprawy w mięso i odstawić na 10 minut.
W garnku rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na rumiano kurczaka.
Dorzucić pokrojone cebule i zeszklić.
Zalać bulionem. Wrzucić listki Kafiru i gotować 20 minut.
Obrać marchew i ziemniaki .Umyć ( umyć też por). Pokroić marchew i ziemniaki w dużą kostkę , por w spore kawałki, a paprykę w drobną kosteczkę.
Dorzucić marchew , ziemniaki , galangal , skórkę cytrynową i paprykę świeżą do wywaru i gotować 20 minut.
Dołożyć por. Gotować jeszcze 10 minut.
Dosypać mleczko kokosowe ( lub dolać).Doprawić do smaku curry , papryką, maggi, pieprzem, sokiem z cytryny , cukrem.
Podając posypać szczyptą uprażonych ziaren czarnego sezamu.

* Używam sproszkowane mleczko kokosowe bo gotuję małe porcje i otwieranie nawet małej puszki mleczka było by marnotrawstwem - musiała bym mrozić , a tak po prostu sypię wg potrzeby a reszta spokojnie zostaje na potem.

**źródło:

kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

**

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na przemysl.naszemiasto.pl Nasze Miasto