Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Coś pysznego w krótkim czasie czyli rogaliki drożdżowe

Gabriela Sikora
Powoli będziemy wypatrywali kolejnych świąt - Wielkanocy. Dlatego wszystkich tych, którzy chcieliby podzielić się z naszymi Czytelnikami swoimi przepisami, prosimy o nadsyłanie receptur nawiązujących właśnie do świąt wielkanocnych.

Rogaliki drożdżowe

Przepis poleca Urszula Kowalska z Malborka

5 dag drożdży rozetrzeć i rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody. W 3/4 szklanki ciepłego mleka rozpuścić 1/2 kostki masła, do tego dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki cukru i 3 roztrzepane jaja, wlać rozpuszczone drożdże, wsypać 5 szklanek mąki - wyrabiać na jednolitą masę.

Wyrobione ciasto włożyć do miski wysmarowanej masłem. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Podzielić ciasto, rozwałkować. Na przygotowane trójkąty nakładać gęstą marmoladę i zwijać, formując rogaliki. Piec do zarumienienia (ok. 20-30 minut) w nagrzanym piekarniku (temp. 180 st. C).
Po upieczeniu rogaliki smarować przygotowanym lukrem z 0,5 szklanki cukru pudru oraz soku z 0,5 wyciśniętej cytryny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto