Rogaliki drożdżowe
Przepis poleca Urszula Kowalska z Malborka
5 dag drożdży rozetrzeć i rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody. W 3/4 szklanki ciepłego mleka rozpuścić 1/2 kostki masła, do tego dodać łyżeczkę soli, 4 łyżki cukru i 3 roztrzepane jaja, wlać rozpuszczone drożdże, wsypać 5 szklanek mąki - wyrabiać na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto włożyć do miski wysmarowanej masłem. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Podzielić ciasto, rozwałkować. Na przygotowane trójkąty nakładać gęstą marmoladę i zwijać, formując rogaliki. Piec do zarumienienia (ok. 20-30 minut) w nagrzanym piekarniku (temp. 180 st. C).
Po upieczeniu rogaliki smarować przygotowanym lukrem z 0,5 szklanki cukru pudru oraz soku z 0,5 wyciśniętej cytryny.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?