- Moja rodzina bardzo uwielbia takie danie i jestem przekonana, że także innym, którzy przyrządzą tę potrawę, będzie smakować - mówi pani Teresa. - Co roku właśnie czarną kaczkę przygotowuję na świąteczny stół. To świetna uczta dla podniebienia!
Czarna kaczka ma nie tylko miękkie mięso, ale przede wszystkim jest ono chude. Tym samym nie jest ona tak bardzo kaloryczna jak na przykład tradycyjna kaczka biała.
Przypominamy, że każdy, kto potrafi i lubi gotować, może się podzielić ulubionym przepisem z naszymi Czytelnikami. Prezentujemy je co tydzień w "Dzienniku Tczewskim".
Co zrobić, aby zaprezentować swoją receptę na smaczne danie? Wystarczy na adres redakcji nadesłać wybrany przez siebie przepis (może być ich więcej!), podając jednocześnie do siebie kontakt. Nasz reporter przyjedzie i zrobi zdjęcie autorce, autorowi przepisu.
Zachęcamy!
Czarna kaczka pani Teresy
Składniki: czarna kaczka (1-1,5 kg), olej do duszenia, owoce suszone; jabłka, gruszki, śliwki, przyprawy do drobiu (m.in. jarzynka).
_Przygotowanie: _na początku należy umyć kaczkę, obciąć skrzydełka i szyjkę. Kolejno nacieramy ją przyprawami, wypełniamy owocami, zaszywamy. Czas pieczenia w piekarniku to ok.1,5 godz. na wolnym ogniu. Najlepiej mięso smakuje z ziemniakami krojonymi w plasterkach, ale muszą być przysmażane.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?