Przepisy na ulubione potrawy mieszkańców powiatu nowodworskiego jeszcze przez kilka tygodni będziemy drukować w tygodniku "Żuławy i Mierzeja". Zachęcamy do nadsyłania do naszej redakcji swoich pomysłów na potrawy (dane adresowe zapisane są poniżej w stopce redakcyjnej).
Zapiekanka z kurczaka
Składniki
2 duże podwójne piersi z kurczaka,
1 kg pieczarek,
3 duże marchewki,
30 dag sera żółtego,
majonez,
ketchup.
Sposób przygotowania
Piersi pokroić w niegrube kawałki i przyprawić. Umyte pieczarki podsmażyć na patelni. Marchewkę i ser potrzeć na tarce z grubymi oczkami. Na naczynie żaroodporne wyłożyć piersi z kurczaka, na to uduszone pieczarki. Na to wysypać marchewkę, a następnie ser. Polać ketchupem i majonezem. Piec godzinę w temp. 180 stopni C.
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki
2 opakowania biszkoptów,
1 kg białego sera,
1 kg truskawek,
4 galaretki o smaku truskawkowym.
Wykonanie
Ser biały zmielić w maszynce do mięsa, ugotować 3 galaretki, gdy zaczną tężeć zmiksować z serem. Ser wyłożyć na ułożone ciasno biszkopty, położyć na masę truskawki i zalać je galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Część truskawek można wymieszać również z masą serowa.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?