Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czas na sernik

Sławomir Bednarczyk
Przedstawiamy dwa przepisy Asi Zygarowskiej z Nowego Dworu Gdańskiego. Młoda kucharka poleca zapiekankę z kurczaka. Natomiast na deser jej zdaniem najlepszy będzie pyszny sernik na zimno z truskawkami.

Przepisy na ulubione potrawy mieszkańców powiatu nowodworskiego jeszcze przez kilka tygodni będziemy drukować w tygodniku "Żuławy i Mierzeja". Zachęcamy do nadsyłania do naszej redakcji swoich pomysłów na potrawy (dane adresowe zapisane są poniżej w stopce redakcyjnej).

Zapiekanka z kurczaka

Składniki
2 duże podwójne piersi z kurczaka,
1 kg pieczarek,
3 duże marchewki,
30 dag sera żółtego,
majonez,
ketchup.

Sposób przygotowania
Piersi pokroić w niegrube kawałki i przyprawić. Umyte pieczarki podsmażyć na patelni. Marchewkę i ser potrzeć na tarce z grubymi oczkami. Na naczynie żaroodporne wyłożyć piersi z kurczaka, na to uduszone pieczarki. Na to wysypać marchewkę, a następnie ser. Polać ketchupem i majonezem. Piec godzinę w temp. 180 stopni C.

Sernik na zimno z truskawkami
Składniki
2 opakowania biszkoptów,
1 kg białego sera,
1 kg truskawek,
4 galaretki o smaku truskawkowym.

Wykonanie
Ser biały zmielić w maszynce do mięsa, ugotować 3 galaretki, gdy zaczną tężeć zmiksować z serem. Ser wyłożyć na ułożone ciasno biszkopty, położyć na masę truskawki i zalać je galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Część truskawek można wymieszać również z masą serowa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto