Do grzybów niejadalnych zaliczymy m.in. gąskę siarkową, gołąbka wymiotnego oraz czubajkę czerwieniejącą. To nią zatruły się w tym roku dwie osoby na Lubelszczyźnie. Grzyb ten jest bliźniaczo podobny do czubajki kani. Aby je odróżnić wystarczy ucisnąć blaszkę, która w przypadku niebezpiecznego grzyba zabarwi się na czerwono.
Łatwo możemy też odróżnić jadalną pieczarkę polną od muchomora cytrynowego, którego trzon zakończony jest charakterystyczną bulwą. Do pysznego pieprznika podobna jest lisówka pomarańczowa zwana "fałszywą kurką". Pieprznik zamiast blaszek ma szeroko rozstawione grubsze listewki a lisówka ma cienkie i gęste blaszki.
Uważajmy też na opieńki i ich bliźniaka łuskwiaka nastroszonego. Ma podobną budowę, wybarwienie ale różnica w skutkach spożycia tych dwóch grzybów jest ogromna.
Jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących? Podzielcie się swoimi doświadczeniami!
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?