Mylony jest najczęściej z gołąbkiem zielonawym, gąską zielonką, pieczarką polową lub kanią czubajką. Jak go rozpoznać? Muchomor sromotnikowy ma słodkawy zapach. Zarówno u młodych, jak i starszych owocników pod kapeluszem znajdziemy jasne blaszki. Na trzonie, w jego górnej części, jest duży, zwisający w dół pierścień, a u podstawy trzonu - pochwa. Gołąbki i gąski zielonki nie mają pochwy u nasady trzonu i pierścienia. Blaszki gąski są żółte.
Na grzyby z mapą. Gdzie szukać prawdziwków?
Goryczak żółciowy w wielu poradnikach jest określany jako grzyb trujący, w innych jako niejadalny. Powoduje silne zaburzenia żołądkowo-jelitowe, ale raczej trudno go zjeść. Ma bowiem bardzo przykry, gorzki smak. Nawet jeśli przez przypadek wrzucimy go do zupy, to tak mocno popsuje jej smak, że raczej jej nie zjemy. Goryczak żółciowy może być mylony z borowikiem (zwłaszcza przy młodszych owocnikach). W przeciwieństwie do borowika, pod kapeluszem ma różowe rurki i ciemną siateczkę na trzonie, u borowika jest ona jaśniejsza.
Mleczaj wełnianka jest uważany za grzyba niejadalnego z powodu mocno piekącego mleczka. Nie jest grzybem silnie trującym. Mleczaj wełnianka jest najczęściej mylony z mleczajem rydzem. Oba grzyby na pierwszy rzut oka nie różnią się wyglądem. Mają natomiast odmienny posmak i kolor mleczka. Sok mleczny rydza jest pomarańczowy i łagodny w smaku. U mleczaja wełnianki jest on biały i ostry, wręcz palący. Mimo to w niektórych krajach grzyb ten jest jadany - po zasoleniu i długotrwałym gotowaniu. Lepiej jednak go nie próbować.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?