Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grzyby z atestem. Na targowisku, a nie przy drodze

asz
Fot. Archiwum DB
Masz wątpliwości czy to co masz w koszyku jest jadalne ? Zapytaj grzyboznawcę lub klasyfikatora.


Aby sprzedawać grzyby, należy spełnić kilka wymagań.

Po pierwsze, grzyby muszą mieć atest - czyli dokument wystawiony przez grzyboznawcę (posiada on uprawnienia wystawienia atestu zarówno na grzyby świeże, jak i suszone) lub klasyfikatora (tylko na grzyby świeże), który wcześniej obejrzy grzyby i stwierdzi, że są one jadalne. Taki atest można dostać w sanepidzie (jednak uwaga! Nie w każdej Stacji zatrudnieni są grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów) oraz na niektórych targowiskach.
Osoba kupująca grzyby ma prawo domagać się okazania go.

Na grzyby z mapą. Gdzie szukać prawdziwków?

Atestu wymagają wszystkie grzyby zebrane w lesie. Grzyby do okazania przynosimy osuszone (ale niemyte!), zdrowe, nieprzerośnięte, maślaków nie obieramy ze skórki. (szczegółowe wymagania odnośnie warunków dopuszczenia grzybów do obrotu określa art. 42 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia).
Mając atest, udajemy się na targowisko.

Co ważne, grzybów nie wolno sprzedawać przy drodze ze względu na bezpieczeństwo.
- Zakaz sprzedaży przy drodze wynika z zapisu par. 4 ust. 1 pkt. 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy, w którym ustawodawca wyraźnie określił miejsca, gdzie mogą być oferowane do sprzedaży grzyby świeże i suszone, tj. wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach - wyjaśnia Anna Obuchowska, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.
 -

Do klasyfikatora lub grzyboznawcy możemy udać się także, gdy mamy wątpliwości co do zebranych przez siebie grzybów.

- W powiatowych stacjach naszego województwa uprawnienia klasyfikatora grzybów posiadają 23 osoby, uprawnienia grzyboznawców posiada 7 osób, w tym 2 osoby w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej informuje Anna Obuchowska. 


Wojewódzka Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku, mieszczącej się przy ul. Dębinki 4 w Gdańsku (więcej informacji pod nr tel.: 58/344 73 00 lub 520 32 53).

Tymi grzybami można handlować

Dopuszczone są do obrotu następujące gatunki grzybów (pominęliśmy hodowlane): borowik szlachetny,czubajka kania, gąska zielonka, kolczak obłączasty, koźlarz babka, koźlarz grabowy, koźlarz czerwony, lejkówka wonna, łuszczak zmienny, maślak pstry, maślak sitarz, maślak ziarnisty, maślak zwyczajny, maślak żółty, mleczaj późnojesienny, piaskowiec kasztanowaty, piaskowiec modrzak, podgrzybek brunatny, podgrzybek zajączek, podgrzybek złotawy, lejkowiec dęty, mleczaj rydz, mleczaj smaczny, mleczaj świerkowy, opieńka miodowa, pieprznik jadalny (kurka), płachetka kołpakowa, twardzioszek przydrożny, boczniak ostrygowaty, twardziak, łuskwiak nameko, pochwiak wielopochwowy, trufa czarnozarodnikowa, trufla letnia, trufla zimowa, trzęsak morszczynowaty, ucho bzowe, uszak gęstowłosy, pieczarka lśniąca, pieczarka polna, pieczarka szlachetna, pieczarka zaroślowa, pieczarka dwuzarodnikowa, pieczarka ogrodowa.
Gatunków dopuszczonych do sprzedaży jest 44, reguluje to rozporządzenie ministra zdrowia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto