Ciasta pani Kazi zna wielu. - Sama lubię jabłecznik, a moi bliscy i znajomi po prostu zajadają się tym jabłecznikiem - mówi. - Na górę ciasta daję ubitą z dodatkiem fix-u i namoczonej w małej ilości wody żelatyny śmietanę.
Czekamy na kolejne przepisy - zwłaszcza te świąteczne. Wystarczy podać do siebie kontakt. Tel red. 58 530 41 02.
Jabłecznik
Składniki: (ciasto) 5 jaj, 3/4 szkl. cukru, cukier wanilinowy, 5 kopiastych łyżek mąki, 5 płaskich łyżek mączki zie-mniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, (masa i krem)2 l musu jabłkowego, 2 galaretki pomarańczowe, 1 waniliowy krem do tortu Gelwe, 0,5 l śmietanki kremowej, 2 fix-y do śmietanki, 2 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie: Białka u-bić na sztywno ze szczyptą soli, dodać wciąż ubijając cukier i cukier wanilinowy, potem żółtka. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i mączkę delikatnie wymieszać. Piec w 180 st. C ok. 40 min. Galaretki rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody. Przestudzić i dodać do musu. Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć go połową musu, przykryć drugim płatem, na to krem do tortu (wg przepisu).
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?