Najlepsze pierniczki świąteczne
Składniki: 1/4 szklanki miodu, 1/3 kostki masła, pół szklanki cukru pudru, jajko, 2 szklanki mąki, łyżeczka sody, opakowanie przyprawy korzennej. Należy utrzeć masło z jajkiem, gdy masa będzie puszysta, dodać miód, następnie mąkę, sodę i cukier puder, na koniec dosypać przyprawę. Całość należy zagnieść i rozwałkować, wyciąć dowolne kształty, umieścić na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 8-10 minut. Po ostygnięciu pierniczki można udekorować w dowolny sposób, na przykład polać lukrem. Liczba pierników będzie różna w zależności od wielkości foremek.
Domowe pierniczki Marii Chistowskiej Składniki: 250 g miodu, 250 g cukru, 150 g masła, 400 g mąki, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżka kakao, 1 jajo, 1 łyżka sody oczyszczonej, różne dodatki (na przykład ziarna słonecznika, rodzynki, orzechy). Sposób przyrządzenia: Cukier wraz z miodem i masłem podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Ostudzić, ale nie dopuścić do zastygnięcia. Wymieszać mąkę, przyprawę i kakao, dodać jajo i zagnieść. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach wody, razem z masą z miodem dodać do ciasta i zagnieść. Ciasto przykryć i odstawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Na stole oprószonym mąką ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 5 mm. Wykroić różne formy, zależnie od pomysłu. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, ozdobić wedle własnego pomysłu. Piec ok. 18 minut.
Piernik przekładany marmoladą Ryszarda Stankowskiego, kierownika piekarni - cukierni SPH Mestwin w Kartuzach
Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 100 dag mąki żytniej typu 720, 20 dag tłuszczu, 10 dag ekstraktu słodu, 10 dag miodu, 5 dag przyprawy piernikowej, 10 dag marmolady, łyżeczka amoniaku, polewa czekoladowa, orzeszki arachidowe.
Sposób przyrządzenia: mąki, miód, rozpuszczony tłuszcz, przyprawę, ekstrakt słodu i amoniak powinno się mieszać wolno przez 5-6 min. Otrzymaną masę należy podzielić na trzy równe części i rozwałkować. Otrzymane w ten sposób warstwy ciasta wstawia się do piekarnika i w temperaturze 180 stopni piecze przez ok. 50 minut. Po wyjęciu warstw należy odczekać, aż ostygną, a potem przełożyć je podgrzaną marmoladą, złożyć, polać czekoladą i udekorować orzechami. Otrzymany w ten sposób piernik z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Miodowe pierniczki Beaty Blok z Miechucina
Składniki: 7,5 dag margaryny, 25 dag miodu, 12,5 dag cukru, 40 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 10 dag migdałów.
Margarynę, miód i cukier rozpuścić. Przestudzić i przełożyć do miski lub garnka. Dodać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, migdały z przyprawą do pierników i na końcu dodać jajko. Zagnieść ciasto i zostawić pod przykryciem na czas od jednej do dwóch godzin. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm i wycinać pierniki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać pierniczki. Piec je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 - 20 minut. Żeby pierniczki były kruche, trzeba zostawić je w suchym miejscu na co najmniej tydzień.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?