Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kaszubska kiszka dobra latem i zimą

Alicja Zielińska
Potrawa, która jest wyśmienita o każdej porze roku ma stare kaszubskie korzenie. Była przygotowywana przez Gochów już w XVIII. To kiszka kaszubska. Podawano ją w czasie postu, gdyż jest to danie bezmięsne. Przypomniała ją pięć lat temu Jolanta Myszk ze Stężycy, zgłaszając na listę Pomorskiego Produktu Tradycyjnego, na którą została wpisana dokładnie 28 lutego 2006 roku.

Posmakować jej możemy wybierając się na Wieżycę, gdzie gorącą kiszkę pani Jola serwuje turystom. - W kuchni kaszubskiej prócz ryb ważną rolę odgrywały potrawy z warzyw, które można było na tych ziemiach uprawiać - mówi Jolanta Myszk. - Takim przykładem jest właśnie kiszka kaszubska. Była szczególnie popularna w okresach postnych, jednak najsmaczniejsza jest obsmażana na patelni z boczkiem i cebulą. Jest doskonała na zimę i lato.

Kiszka kaszubska

Składniki:
a 1 kg ziemniaków
a 1 paczka kaszy gryczanej, ciemnej palonej
a 3 jajka a sól, pieprz a liść laurowy, ziele angielskie a cebula a boczek
Przygotowanie:
•kaszę ugotować na sypko •utrzeć ziemniaki jak na placki ziemniaczane •połączyć utarte ziemniaki z kaszą •dodać jajka, sól i pieprz do smaku •wymieszać jak na mielone •wcisnąć do płóciennego worka (w formie rękawa),zabezpieczyć •kiszkę włożyć do gotującej się wody •dodać do wrzątku liść laurowy, ziele angielskie, sól •gotować pół godziny •wypchnąć kiszkę z rękawa na gorąco •gdy przestygnie kroić w plastry i podsmażać na patelni razem z boczkiem i cebulą pokrojoną w piórka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto