Posmakować jej możemy wybierając się na Wieżycę, gdzie gorącą kiszkę pani Jola serwuje turystom. - W kuchni kaszubskiej prócz ryb ważną rolę odgrywały potrawy z warzyw, które można było na tych ziemiach uprawiać - mówi Jolanta Myszk. - Takim przykładem jest właśnie kiszka kaszubska. Była szczególnie popularna w okresach postnych, jednak najsmaczniejsza jest obsmażana na patelni z boczkiem i cebulą. Jest doskonała na zimę i lato.
Kiszka kaszubska
Składniki:
a 1 kg ziemniaków
a 1 paczka kaszy gryczanej, ciemnej palonej
a 3 jajka a sól, pieprz a liść laurowy, ziele angielskie a cebula a boczek
Przygotowanie:
•kaszę ugotować na sypko •utrzeć ziemniaki jak na placki ziemniaczane •połączyć utarte ziemniaki z kaszą •dodać jajka, sól i pieprz do smaku •wymieszać jak na mielone •wcisnąć do płóciennego worka (w formie rękawa),zabezpieczyć •kiszkę włożyć do gotującej się wody •dodać do wrzątku liść laurowy, ziele angielskie, sól •gotować pół godziny •wypchnąć kiszkę z rękawa na gorąco •gdy przestygnie kroić w plastry i podsmażać na patelni razem z boczkiem i cebulą pokrojoną w piórka
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?