Kaszubskie przysmaki są dobre na każdą okazję, a co więcej ich przygotowanie na szczęście nie jest trudne. Z pewnością warto spróbować.
W tym tygodniu prezentujemy przepis na kaszubskie ruchanki. Wspaniale przygotowuje je pan Kazimierz Konkol z Rotembarku, w gm. Kościerzyna. Przepis na te specjały jest w rodzinie pana Kazimierza od pokoleń. On sam stał się niemal mistrzem w ich przygotowywaniu. O tym, jak są smaczne można się przekonać podczas licznych imprez, w których uczestniczy pan Kazimierz. Trzeba koniecznie dodać, że należy on do Kaszubskiego Stowarzyszenia Agro-
turystycznego Kościerska Chata. Kaszubskie ruchanki wyjątkowo zachwyciły też ministra rolnictwa, który dwukrotnie próbował ich podczas jesiennych targów w Lubaniu i Zjazdu Kaszubów w Bytowie.
Składniki: mąka żytnia, mleko lub woda, drożdże, olej, sól, cukier.
Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem.
Ruchanki posypane cukrem smakują wyśmienicie
Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie przyjechał do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?