Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kaszubskie ruchanki

Edyta Okoniewska
Kaszubskie przysmaki są dobre na każdą okazję, a co więcej ich przygotowanie na szczęście nie jest trudne. Z pewnością warto spróbować. W tym tygodniu prezentujemy przepis na kaszubskie ruchanki.

Kaszubskie przysmaki są dobre na każdą okazję, a co więcej ich przygotowanie na szczęście nie jest trudne. Z pewnością warto spróbować.

W tym tygodniu prezentujemy przepis na kaszubskie ruchanki. Wspaniale przygotowuje je pan Kazimierz Konkol z Rotembarku, w gm. Kościerzyna. Przepis na te specjały jest w rodzinie pana Kazimierza od pokoleń. On sam stał się niemal mistrzem w ich przygotowywaniu. O tym, jak są smaczne można się przekonać podczas licznych imprez, w których uczestniczy pan Kazimierz. Trzeba koniecznie dodać, że należy on do Kaszubskiego Stowarzyszenia Agro-
turystycznego Kościerska Chata. Kaszubskie ruchanki wyjątkowo zachwyciły też ministra rolnictwa, który dwukrotnie próbował ich podczas jesiennych targów w Lubaniu i Zjazdu Kaszubów w Bytowie.


Składniki:
mąka żytnia, mleko lub woda, drożdże, olej, sól, cukier.

Przygotowanie: Zagnieść ciasto. Jeżeli nie mamy zakwasu, wówczas drożdże rozmieszać w letnim mleku, dodać trochę mąki i cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać mąkę i wodę. Dobrze wszystko połączyć. Pozostawić na około 6 godz. do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej kłaść łyżką stołową ciasto, piec po obu stronach na złoty kolor. Upieczone placuszki posypujemy cukrem.

Ruchanki posypane cukrem smakują wyśmienicie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie przyjechał do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto