Klopsiki w sosie borowikowym

Przepis z kuchni ziemi lęborskiej na klopsiki.
Adam Czuby prezentuje swoje danie.
 Fot. Iwona Ptasińska

Składniki:
1/2 kg mielonego mięsa, 20 dag (garść) suszonych borowików, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki tartej bułki, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, świeżo zmielony pieprz, natka pietruszki.

Sposób wykonania:
Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć aż się zeszkli. Do zmielonego mięsa dodać jajko, zrumienioną cebulę, ok. 2 łyżki tartej bułki, posiekaną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wyrobić na pulchną masę, a następnie toczyć z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie. W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone kulki i suszone, wcześniej namoczone grzyby. Bulion powinien przykrywać wszystkie kulki i jeśli jest go za mało, należy dolać wody. Pod koniec gotowania sos przyprawia się solą i ewentualnie pieprzem. Można zaciągnąć delikatnie zawiesiną z wody i mąki, jeśli kto lubi gęsty.

Trwa nasza akcja, skierowana do Czytelników, lubiących dobrą kuchnię i kolekcjonujących ciekawe przepisy do wykorzystania we własnej. Na nasze łamy zapraszamy tych, którzy chcą się z nami podzielić wypróbowanymi już przepisami na ciasta i dania obiadowe czy kolacyjne. Można się z nami skontaktować w redakcji "Polski Dziennika Bałtyckiego" w Starym Browarze przy al. Wolności 40 w Lęborku.
Chętnie zamieścimy opinie, który z podanych w tygodniku przepisów okazał się naprawdę łatwy w wykonaniu, a danie - najlepsze w smaku.
Zwieńczeniem akcji będzie specjalny prezent dla Czytelników w postaci dodatku z wybranymi przepisami ze wszystkich regionów Pomorza. Zapraszamy do współpracy i życzymy smacznego.

Dzisiaj zamieszczamy przepis na klopsiki w sosie pana Adama Czuby z Wicka.
- Klopsiki smakowały bardzo sportowcom, ich trenerom i działaczom sportowym na tegorocznej Gali Sportu w Łebie - mówi pan Adam. - Liczę, że zasmakują też tym, którzy spróbują je zrobić we własnej kuchni. Przepis jest niekłopotliwy, jeśli idzie o zakup składników i bardzo łarwy w wykonaniu. Niestety trochę czasochłonny w chwili toczenia klopsików. Trzeba liczyć cztery-sześć na osobę, a wypada zrobić kilka-kilkanaście więcej na dokładkę. Życzę smacznego.
Klopsiki w sosie borowikowym zaleca pan Adam podawać z kluskami śląskimi tak zwanymi nylonowymi albo na świeżo ugotowanymi kopytkami.

Iwona Ptasińska

  • Polska Dziennik Bałtycki

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3