Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kociewski piernik

Redakcja
Przepis na kociewski piernik przekazała Emilia Rulińska, animatorka folkloru kociewskego

Składniki:

60 dag mąki pszennej, 1 łyżka cukru (na karmel), 1 op. (ok. 20 dag) miodu sztucznego, 10-15 dag miodu wielokwiatowego, 15 dag cukru, 0,5 kostki masła, 5 średnich jaj, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 dag rodzynek, 5 dag skórki pomarańczowej w cukrze, 1 op. przypraw do piernika, 2 płaskie łyżeczki sody jadalnej.

Na patelni zrumienić łyżkę cukru. Rozpuścić karmel w 2 łyżkach zimnej wody. Do karmelu dodać miód, masło i przyprawy piernikowe. Wymieszać wszystkie składniki. Mąkę wsypać do miski, dodać przestudzoną masę miodową, jaja i dokładnie wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Na końcu dodać rozpuszczoną w łyżce wody sodę, bakalie i wymieszać. Ciasto wyłożyć do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika. Piec ok. 45 minut. Po wyjęciu można oblać stopioną czekoladą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto