Składniki:
60 dag mąki pszennej, 1 łyżka cukru (na karmel), 1 op. (ok. 20 dag) miodu sztucznego, 10-15 dag miodu wielokwiatowego, 15 dag cukru, 0,5 kostki masła, 5 średnich jaj, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 dag rodzynek, 5 dag skórki pomarańczowej w cukrze, 1 op. przypraw do piernika, 2 płaskie łyżeczki sody jadalnej.
Na patelni zrumienić łyżkę cukru. Rozpuścić karmel w 2 łyżkach zimnej wody. Do karmelu dodać miód, masło i przyprawy piernikowe. Wymieszać wszystkie składniki. Mąkę wsypać do miski, dodać przestudzoną masę miodową, jaja i dokładnie wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Na końcu dodać rozpuszczoną w łyżce wody sodę, bakalie i wymieszać. Ciasto wyłożyć do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika. Piec ok. 45 minut. Po wyjęciu można oblać stopioną czekoladą.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?