Kociewski piernik

Przepis na kociewski piernik przekazała Emilia Rulińska, animatorka folkloru kociewskego

Składniki:

60 dag mąki pszennej, 1 łyżka cukru (na karmel), 1 op. (ok. 20 dag) miodu sztucznego, 10-15 dag miodu wielokwiatowego, 15 dag cukru, 0,5 kostki masła, 5 średnich jaj, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 5 dag rodzynek, 5 dag skórki pomarańczowej w cukrze, 1 op. przypraw do piernika, 2 płaskie łyżeczki sody jadalnej.

Na patelni zrumienić łyżkę cukru. Rozpuścić karmel w 2 łyżkach zimnej wody. Do karmelu dodać miód, masło i przyprawy piernikowe. Wymieszać wszystkie składniki. Mąkę wsypać do miski, dodać przestudzoną masę miodową, jaja i dokładnie wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Na końcu dodać rozpuszczoną w łyżce wody sodę, bakalie i wymieszać. Ciasto wyłożyć do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika. Piec ok. 45 minut. Po wyjęciu można oblać stopioną czekoladą.

  • Polska Dziennik Bałtycki

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3