Sałatka z makaronem
Składniki:
0,5 kg makaronu świderki
3 marchewki
40 dag. brokułów
2 czerwone lub zielone papryki
3 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
Sos:
1 pęczek natki pietruszki, pęczek koperku
200 g jogurtu lekkiego
100 g majonezu sałatkowego
Sok z połowy cytryny
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować. Umyć marchew, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Brokuły opłukać, oczyścić i podzielić na różyczki. Warzywa dodać do makaronu na 3 minuty przed końcem gotowania. Następnie odcedzić razem z kluskami, przelać zimną wodą i pozostawić do obcieknięcia.
Papryki przekroić na pół, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Opłukane selery pokroić w plasterki, a cebulę w kostki. Wymieszać wszystko w misce razem z makaronem i ugotowanymi warzywami.
Pietruszkę i koperek na sos opłukać i posiekać. Wymieszać z jogurtem, dodając majonezu i soku z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i odstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego!
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?