Monika i Karolina robią swoje kotleciki według brazylijskiego przepisu na pulpeciki kreolskie. Zapewniają, że są łatwe w wykonaniu, smaczne i delikatne, bo z drobiu.
Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego, dwie łyżki Kasi, dwie łyżki przesianej mąki pszennej, dwie łyżki śmietanki, jedno jajko, sok i skórka otarta z połowy cytryny, garść posiekanej natki pietruszki, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, ewentualnie szczypta imbiru.
_Wykonanie: _margarynę roztopić, dodać połowę przesianej mąki, śmietankę, jajko, startą skórkę z cytryny, posiekaną zieleninę, mięso i tyle bułki tartej, aby po wyrobieniu powstała gęsta, elastyczna masa. Formować niewielkie kotleciki, oprószyć mąką wymieszaną z bułką tartą i usmażyć na złoty kolor z obu stron.
Dziewczęta podają kotleciki polane lekko sokiem z cytryny, z ziemniakami tłuczonymi i dużą porcją surówki. W zależności od upodobań można zaserwować sobie frytki. Kotleciki równie dobrze smakują z ryżem. Bardzo dobre są na zimno do chleba czy do bułki z masłem, przełożone zieloną sałatą.
Życzymy smacznego.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?