Wielkanocny królik ze śmietaną
Składniki:
królik podzielony na porcje
100 g słoniny
60 g tłuszczu
3 dag mąki
1/4 l śmietany
sól
karmel
Karme -25 g cukru zrumienić na patelni, wlać 5 łyżek wrzącej wody, zagotować.
_Bajc: _1/4 l octu
pół l wody
100 g cebuli
liść laurowy
pieprz ziarnisty
jałowiec
Sposób przyrządzenia:
Wodę zagotować z pokrojona cebulką i z przyprawami, ostudzić, połączyć z octem.
Kawałki mięsa ułożyć w dość dużej emaliowanej misce, zalać ostudzoną zalewą i postawić w chłodzie.Przykryć.
Bajcować 4 dni obracając codziennie(im dłużej tym jest bardziej miękkie).
Wyjęte mięso dobrze opłukać, zdjąć błonki, naszpikować słoniną i osolić.
W brytfance rozgrzać tłuszcz i włożyć mięso.
Polać z wierzchu tłuszczem, podlać wodą i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec ok. 2 godzin do miękkości, polewając sosem z pieczenia.Wyparowany sos uzupełniać wodą.
Mięso wyjąć i ułożyć na ogrzanym, podłużnym półmisku, polać sosem.
Pozostały sos z pieczenia podprawić mąką, zagotować, połączyć ze śmietaną, zabarwić karmelem, w razie potrzeby dosolić.
Podawać z ziemniakami, buraczkami, chrzanem lub sałatką z czerwonej kapusty.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?