18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Kuchnia: przepisy pań z KGW - potrawy mięsne na każdą okazję

J.S.Zaktualizowano 
Pasztet z cielęciny Polecają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lasowicach Wielkich Składniki: 1/2 kg słoniny 1/2 kg cielęciny 6 jajek całych 3 ziela angielskie 3 liście laurowe sól i pieprz do smaku 2 dag grzybów (prawdziwki) 10 dag orzechów pistacjowych 4 lub 5 cebul Wykonanie: Przygotowanie dania rozpoczynamy od słoninki. Topimy ją w rondlu, następnie do roztopionej słoniny dodajemy cielęcinę, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko to dusimy w rondlu. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy sól i cebulę (4 lub 5). W tym czasie gotujemy prawdziwki, które po ugotowaniu kroimy w kostkę. Do uduszonego mięsa dodajemy 6 całych jaj i mielimy 3 razy. Doprawiamy wszystko do smaku, a jeżeli jest jeszcze za rzadkie, dokładamy trochę mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia konsystencji. Do zmielonego farszu dodajemy grzyby i orzechy pistacjowe. Blaszki wykładamy cienko pokrojoną słoniną. Na to kładziemy masę na pasztet. Pieczemy 35 minut w 135 stopniach. P.Konczyński
Nie odeszły jeszcze w przeszłość czasy, gdy Wigilia była prosta, skromna, niewyszukana, zawsze postna, zaś święta - bogate, zwłaszcza w drób i mięsiwa, ciasta i przysmaki. Na święto podawano pieczone kaczki z jabłkami, gęsinę z czerwoną kapustą, pieczenie wieprzowe, własnoręcznie wędzone kiełbasy, kompoty z gruszek, jabłek czy dyni. Skarbnicą najdawniejszych przepisów są pomorskie wsie. Swoimi wypróbowanymi przepisami dzielą się panie z kół gospodyń wiejskich z Pomorza. Przedstawiamy wypróbowane przepisy na najlepsze potrawy mięsne.

Wideo

polecane: Flesz: Czy grozi nam katastrofa klimatyczna?

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

2013.01.22 22:10:36

specjalność KGW z Bronisławowa spalona gęś na pokazie w sadlinkach HA HA a jak mają być to potrawy tradycyjne naszych dziadków i babci to po co te pomarańcze winogrona i inne rzeczy których oni nie stosowali gdzie tu tradycja

2012.12.18 12:46:50

Bo o jedzeniu piszemy z szacunkiem!

2012.12.17 21:53:41

Dlaczego udka i Faszerowane z duzej litery ???

2012.12.17 21:52:00

4 zdjecie. Co tam robi surowe jablko ?

2012.12.17 21:08:23

Co to q- rwa jest za forum ?

Regulamin bez zasad,brak stałego nicka , Prostactwo triumfuje

przepisy do góry d.o.o.p.y ,wszystko spalone

2012.12.17 18:04:13

żryj mięcho szczurze, kto ci broni?

2012.12.17 16:48:40

proszę zobaczyć Wigilię u naszych włodarzy ? tam niema kaszanki czy zupy ale dzięki naszemu przyzwoleniu bo my im płacimy pesje ,a ze oni nas tak traktują , z jednej strony brak kontroli ? kto kontroluje ? naszą nie poinformowaną burmistrz miasta rumi ? oni wydają pieniądze ale nie swoje ?

2012.12.17 13:18:47

Postna wigilia to jakiś zabobon nieznany w innych częściach Europy.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3