Kuchnia regionalna na Pomorzu. Bogactwo kuchni kaszubskiej: Śledzie, słodkie ruchanki

Arkadiusz Gołka

W woj. pomorskim mamy zarejestrowane aż 172 produkty tradycyjne, co daje drugie miejsce w kraju po Podkarpaciu. Czym się wyróżnia kuchnia z Kaszub?

Pomorze słynie z różnych specyficznych potraw, których smak jest niepowtarzalny. Wystarczy wspomnieć słynne na całą Polskę śledzie po kaszubsku. Jest tego jednak znacznie więcej.

Arkadiusz Gołąbek, szef kuchni w Restauracji Kaszubskiej, mieszczącej się koło Gdyni, podzielił się z nami kilkoma tajemnicami kulinarnymi.

- Popularne są oczywiście śledzie po kaszubsku, których sekret tkwi w przyprawach. Są one podawane w sosie pomidorowym, muszą być wcześniej dobrze wymoczone w wodzie i occie. Kuchnia kaszubska słynie też z golonki, która jest gotowana, a potem pieczona, dzięki czemu staje się mięciutka, zaś mięso odchodzi od kości. Zasmażamy ją w kiszonej kapuście, którą uprawiają nasi sąsiedzi - tłumaczy Arkadiusz Gołąbek. - Klienci decydują się też często na marynowane, chrupiące żeberka, podawane w sosie własnym. Polecam też tradycyjny bigos - dodaje.

Z kolei w gdańskiej Tawernie Mestwin turyści najczęściej pytają oczywiście o śledzie. Są one tu serwowane na słodko (na śmietanie i z jabłkiem, a także z rodzynkami) lub na kwaśno na occie.
- Wielu gości zajada się ze smakiem naszymi ziemniaczkami w mundurkach na ciepło ze śledziem, zwanymi po kaszubsku pulkami. Nasi klienci doceniają też placuszki na słodko, ziemniaki zasmażane z maślanką i kapuśniak z chlebem - mówi pani Bożena, szefowa kuchni w Tawernie.

A może jakiś tradycyjny kaszubski przysmak na deser?

Ruchanki powinny przekonać każdego konesera kuchni smakiem dojrzałego ciasta. To rodzaj racuchów, dobrze przypieczonych po obu stronach i posypanych cukrem. W zależności od tego, czy używamy ciasta chlebowego czy drożdżowego, dają one lekko kwaśny lub słodkawy smak. To typowe danie w czasie karnawału, na Kaszubach podaje się je z jabłkiem. Ruchanki wpisane są na listę produktów tradycyjnych woj. pomorskiego. Według tego zestawienia średnica racuszków powinna wynosić od 5 do 7 cm.

Kaszebscze Jestku - VIII Festiwal Potraw Kaszubskich w Ostrzycach [ZDJĘCIA, WIDEO]

Następną potrawą o niecodziennej nazwie jest szwindel. To zupa mleczna na słono, w której znajdziemy listki laurowe i ziele angielskie. Jest zagęszczona mąką oraz żółtkami i posypana natką pietruszki. Gotowało się ją kiedyś najczęściej w przednówku, gdy w spiżarniach praktycznie już niczego nie było.

Właścicielka Restauracji Kaszubskiej doskonale pamięta natomiast z dziecięcych lat typowo kaszubskie specjały, jakimi są prażone jabłka z boczkiem i gotowane gruszki z makaronem.

Przepisy na prażone jabłka z boczkiem w kaszubskim stylu (wg Anny Kotwickiej)

Potrzebujemy kilku jabłek, szczyptę cukru i kilka plasterków boczku. Na początku na rozgrzanej patelni musimy lekko podsmażyć boczek (możemy być parzony), a jabłka obrać i pokroić w drobne kawałeczki. Trzeba potem wrzucić poszatkowane jabłka na patelnię, pomieszać je z boczkiem i dolać trochę wody. Patelnię należy przykryć i tak na bardzo małym ogniu dusić naszą potrawę przez przynajmniej 10 minut, aż cała mieszanka stanie się miękka i konsystencją będzie przypominać dżem. Na końcu możemy dodać szczyptę cukru, a takie danie na gorąco dobrze jest zjeść z chlebem.

Przepis na gruszki gotowane z makaronem po kaszubsku

Będziemy potrzebować: kilka gruszek, gruby makaron (np. warkocze albo muszelki), szczyptę cukru, łyżeczkę masła, 1,5 litra pełnotłustego mleka

Do zagotowanej wody (1,5 l) wsypujemy makaron i gotujemy przez co najmniej 10 minut. Gruszki trzeba obrać i pokroić w ćwiartki, a potem dorzucić do garnka z makaronem i przykryć go. Gdy gruszki będą w 3/4 ugotowane i zrobią się miękkie, trzeba do garnka wlać 1,5 l mleka oraz wszystko pomieszać, aż gruszki zostaną zabielone. Należy dodać też szczyptę cukru. Wtedy możemy to wszystko odstawić i mamy gotową owocową zupę.

Restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną znajdziecie na PizzaPortal.pl

Wideo

polecane: "Bez ściemy" o prawnikach

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

14.10.2015, 10:23

Yummi, yummi... Tylko co za świntuch nazwał racuchy "ruchankami"??? :-) A że potrawa staropolska i kiedyś tylko kobiety zajmowały się kuchnią, więc płeć owego świntucha jest oczywista! A mówią te baby, że my tak świntuszymy! :-)

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3