Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia zw Wschodu. Trzy pomysły na dania z Ukrainy

Ilona Truszyńska
Fot. Autor
Potrawy z mąki i kaszy - oto podstawa kuchni ukraińskiej, w której istotną rolę odgrywają także mięso, warzywa i ryby.

Na stołach królują potrawy z ciasta gotowanego we wrzątku z różnym nadzieniem, tzw. warenyky i pielmieni.

Wśród zup prym wiedzie oczywiście barszcz ukraiński, ale nie mniejszą popularnością cieszą się także kapuśniak i rybna juszka. Do większości potraw podaje się chleb. W ukraińskiej tradycji chleb, tzw. korowaj, pieczono tylko na specjalne okazje, gdzie pełnił funkcje obrzędowe.

Na Ukrainie pod wieloma postaciami podaje się także słoninę. Może być wędzona, duszona, przyrządzona na słono lub słodko.
Potrawy ukraińskie są sycące, bogate w wartości odżywcze i niestety bardzo kaloryczne. Od zarania dziejów miały spełniać podstawową funkcję - miały być maksymalnie pożywne. Ale raz na jakiś czas warto rozsmakować się w tych niesamowicie aromatycznych daniach. Można je popić charakterystycznym dla tej kuchni - bardzo zdrowym - sokiem z brzozy.

Mówiąc o kuchni, nie można także zapomnieć o alkoholach. Na Ukrainie jest duży wybór niezliczonych ilości win, piw oraz silniejszych trunków. Wytwarza się tu mnóstwo wódek smakowych oraz koniaków. Mówi się, że najlepsze wina pochodzą z Odessy i Krymu. Natomiast wybór wyrobów ukraińskiego browarnictwa jest tak szeroki, jak i dostępność punktów sprzedaży.


Barszcz ukraiński - aromatyczna zupa

Czas wykonania: 90 minut, średnio trudne

Składniki:
* 0,5 kg mięsa wołowego z kością * 0,4 kg białej kapusty * 250 g buraków ćwikłowych * 150 g przecieru pomidorowego * 400 g ziemniaków * 1 korzeń pietruszki * 2 marchewki * 2 cebule * 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% * 2 łyżki oleju słonecznikowego * 1 łyżka octu * 1 łyżka cukru * mąka do zasmażki
* 50 g masła * 5-6 ząbków czosnku * 6 ziaren pieprzu * 4 ziarna ziela angielskiego * 4 liście laurowe * sól

Wykonanie:
Ugotować bulion, przecedzić, mięso oddzielić od kości. Obrać buraki i pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić je na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolać trochę bulionu i dusić, aż buraki będą na wpół miękkie. Na innej patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w paseczki - marchewkę i korzeń pietruszki. Do bulionu dorzucić ziemniaki, zagotować, dodać poszatkowaną kapustę. Po 15 min do bulionu dodać zawartość obydwu patelni oraz przyprawy i gotować 15 min. Pod koniec dodać zasmażkę zrobioną na maśle, zgnieciony czosnek i natkę pietruszki. Odstawić garnek co najmniej na godzinę. Podawać odgrzany z porcją wołowiny z bulionu i łyżką śmietany.


Pielmieni - pierożki z mięsem

Czas wykonania: 60 minut, trudne

Składniki:
* 400 g mąki * 2 jajka a pół szklanki ciepłej wody * 200 g wołowiny * 20 g wieprzowiny * 2 cebule * sól, pieprz * kwaśna śmietana

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wsypać łyżeczkę soli, wbić jajka, wlać wodę. Zagnieść szybko ciasto, przykryć i odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Mięsa dwukrotnie zemleć na maszynce wraz z cebulami. Doprawić solą, pieprzem, podlać przegotowaną wodą. Masę wyrabiać ręką. Rozwałkować ciasto i wykroić krążki. Na każdy nałożyć kulkę farszu, zlepić brzegi. Odstawić pierożki do lodówki, aby stwardniały. Gotować ok. 10 min we wrzącej, osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Podawać polane śmietaną.


Korowaj - obrzędowe pieczywo ze Wschodu

Czas wykonania: 240 minut, trudne

Składniki:
* 2 kg mąki a 1 l mleka
* 100 g drożdży
* 8 jajek
* 200 ml śmietany * 100 g masła
* 100 g rodzynek * łyżka miodu * sól

Wykonanie:

Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dodać sól, połowę mąki, wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce. Kiedy wyrośnie dodać miód, jajka, rodzynki, masło i śmietanę. Wyrabiać ciasto, podsypując mąką, dopóki nie zacznie odchodzić od ścian naczynia. Odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Zagnieść raz jeszcze i znów odstawić do wyrośnięcia. Ubić na stole, włożyć do posmarowanej masłem formy. Wierzch ozdobić formami z ciasta. Piec w 200 st. C, 30-45 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto