Jej synowie za pulpecikami z marchewkowym puree przepadają. Do przygotowania kuleczek potrzebne jest drobiowe mięso mielone, świeże warzywa (marchew, pietruszka, seler, kawałek pora), ząbek czosnku, żółtko, pół czerstwej pełnoziarnistej bułki, przyprawa z suszonymi warzywami, szczypta majeranku, mąka.
Składniki na puree:
- kilka marchwi,
- ziemniak,
- odrobina masła,
- przyprawa z suszonymi warzywami.
Mięso, starte na drobnej tarce warzywa, drobno posiekany czosnek, żółtko i namoczoną wcześniej w ciepłym mleku bułkę łączymy w jednolitą masę. Doprawiamy przyprawą i majerankiem. Kształtujemy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego, obtaczamy je w mące i gotujemy w bulionie. Jednocześnie przygotowujemy puree marchewkowe. W bulionie gotujemy kilka marchwii razem z ziemniakiem. Kiedy warzywa będą już miękkie, odlewamy je i ugniatamy jak puree z ziemniaków, dodając masło i kilka łyżek pokrojonych pomidorów. Doprawiamy do smaku.
- Przygotowanie dania zajmuje 30 minut. Doskonale pasuje do tego mieszanka kolorowych sałat z vinegrette - podpowiada pani Emilia.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?