Chętnie zamieścimy opinie, który z podanych w tygodniku przepisów okazał się naprawdę łatwy w wykonaniu, a danie - najlepsze w smaku.
Dzisiaj przepis na pieczeń z piersi kurczaka nadziewaną morelami, jaką proponuje Krzysztof Pipka, uczeń kl. II b Powiatowego Centrum Edukacyjnego. Chce nas nakłonić do fantazjowania w kuchni. Zapewnia, że jego pieczeń przypadnie do smaku nawet najwybredniejszemu z Czytelników.
Składniki na 6 porcji: 6 piersi z kurczaka, 20 dag suszonych moreli, 10 dag prażonych migdałów, woda lub wino madera, łyżka musztardy, tymianek, sól, pieprz do smaku.
Sposób wykonania: suszone morele namoczyć w wodzie lub w winie, w piersi kurczaka naciąć kieszeń, nadziać ją odsączonymi morelami i migdałami. Solą, musztardą i tymiankiem natrzeć piersi od wewnątrz i na zewnątrz. Mięso związać nićmi kuchennymi. Ustawić czas pieczenia mięsa: na 1 cm sześc. przeznacza się 10 minut pieczenia. Uformowane mięso ułożyć na ruszcie w piekarniku, podstawiając brytfannę. Do brytfanny wlać 150 cm sześc. wody. Piec w temperaturze 180-200 C.
Po upieczeniu pokroić pieczeń i podawać gorącą z ryżem, sosem cumberland i surówką.
Wszystkim, którzy zechcą wypróbować przepis pana Krzysztofa życzymy smacznego.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?