Majówka. Jak smacznie ugrillować mięso? PRZEPISY znanych kucharzy

gpZaktualizowano 
Przez ostatnie lata kiełbasa na ruszcie, a na zakończenie biesiady - pieczone ziemniaki z popiołu stanowiły weekendowy repertuar każdej wyprawy w teren. Nie inaczej będzie teraz. Przyda się jednak trochę urozmaicenia. Podpowiadamy, jak - rękami mistrzów - przyrządzić coś specjalnego na majowy weekend.

Czujecie zapach grilla? Pachnie kiełbaską z rusztu lub bardziej wysmakowanymi daniami. Nie tylko Pomorze grilluje.

Filet z indyka na grillu według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:
Filet z indyka
Marynata jogurtowa:
250 ml jogurtu naturalnego
sok z cytryny
4 ząbki czosnku
125 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do zamykanego naczynia przełożyć jogurt, wycisnąć sok z cytryny, wlać olej. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Mięso indycze pokroić na porcje i włożyć do marynaty. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Mięso upiec z dwóch stron na rozgrzanym mocno ruszcie.
CZY WIESZ, że Tak grillować można także inne gatunki mięsa.Czytaj, jak zrobić do nich dobrą marynatę.

Pascal Brodnicki podaje przepis na pizzę z grilla

Grillowany pstrąg według śląskiego kucharza Remigiusza Rączki

Składniki na 4 porcje
pstrąg (4 szt.)
natka pietruszki (0,5 pęczka)
cytryna (2 szt.)
olej (50 ml)
tymianek lub rozmaryn (1 łyżeczka)
sól
Przygotowanie:
Najpierw pstrągi dobrze wypłucz i lekko osusz. Następnie pstrągi należy natrzeć solą wewnątrz i zewnątrz oraz skropić sokiem z cytryny. Siekamy natkę pietruszki i wkładamy ją do środka pstrągów. Na koniec pstrągi należy posypać tymiankiem lub rozmarynem i tak pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Grillujemy najlepiej w specjalnych siatkach do ryb. Aby ryby nie przywierały do siatek, należy przed grillowaniem posmarować je olejem.
CZYTAJ także:Dlaczego dorsz nie nadaje się na grilla?

Słynne pieczone żeberka według przepisu nieżyjącego już Macieja Kuronia.

Składniki:
* żeberka wieprzowe bez kości -ok.1 kg
* szklanka pomidorów rozdrobnionych
* sol ,pieprz, bazylia, majeranek, przyprawa warzywna, ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie, 2 cebule
Sposób przyrządzania:
Mięso pokroić na porcje i wrzucić do miski. Przygotować marynatę z przecieru pomidorowego i przypraw. Zalać mięso marynatą i dosypać cebule pokrojone w piórka. Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Grillować przez ok 30 minut -do zarumienienia.
ZERKNIJ na przepisy Macieja Kuronia i jego synówJak zrobić kiełbaski szefa na grillu lub inne smaczne danie?

Grillowane w bekonie białe kiełbaski nadziewane serem według przepisu Roberta Sowy

Składniki dla 4 osób:
8 długich białych kiełbasek grillowych
8 słupków sera cheddar
8 plastrów chudego boczku
2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia grilla
16 mini ogóreczków Smak
1 opakowanie przyprawy Grill klasyczny Prymat ( a także 1 łyżeczka papryki słodkiej,4 łyżeczki musztardy kremskiej, 4 łyżeczki chrzanu tartego)
Sposób przygotowania:
Białe kiełbaski naciąć wzdłuż, wypełnić serem, posypać przyprawą grillową i słodką papryką, owinąć w plastry boczku. Grill rozgrzać, natłuścić i piec kiełbaski po 5 minut z każdej strony, aż boczek się zrumieni i będzie chrupiący. Podawać z mini ogóreczkami, musztardą i chrzanem.
DODATKI Z RUSZTU:Grillować można też ...ananas. Czytaj jak!

Bavette z wołowiny (steki) z grilla, z rozmarynem, bakłażanem i kozim serem Grzegorza Nakrajnika, szefa kuchni Ristorante La Cucina w Gdańsku

Składniki dla 4 osób:

Bavette z wołowiny 800g.
rozmaryn 2 gałązki
czosnek 2 główki
pieprz świeżo zmielony.
bakłażan 1 większy,
sól morska gruba,
kozi ser 200 g.
mięta świeża 1 garść
pasta sezamowa 100g
fasola jaś 200g
szalotka 60g
4-5 papryczek ostrych czyli peperoncino,
oliwa extra vergine.100ml

Jak sporządzić :

Przepis na humus z fasoli :Zaczynamy od ugotowania fasoli. Namoczyć ją dzień wcześniej, następnego dnia ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać czosnek i posiekaną cebulę. Odparować maksymalnie płyn z fasoli podczas gotowania, żeby fasola uzyskała konsystencję purre, wszytko zblendować i dodać na koniec pastę sezamową, sol,pieprz ,peperoncino, trochę drobno pokrojonego rozmarynu i odstawić.

Następnie pokroić bakłażany na plastry grubości 0,3 cm,posolić i odstawić na 15 min, na ręczniku papierowym, osuszyć bakłażany , rozgrzać grilla i z obydwu stron smażyć na złoty kolor,doprawić delikatnie solą i pieprzem, oliwą z oliwek i odstawić jeśli bakłażany są usmażone.
Przygotować mięso ,pokroić w poprzek włókien na steki około 200g, doprawić pieprzem ,czosnkiem,oliwą z oliwek rozmarynem na końcu solą morską.
Rozgrzać grilla ułożyć mięso na grillu i smażyć z każdej strony po 3-4min na średnio wysmażone steki. Na talerzu układamy pastę z fasoli, 3-4plastry bakłażana pokruszonego kozim serem i posiekanymi listkami świeżej mięty, skropić oliwą z oliwek. Smacznego!

Wideo

Materiał oryginalny: Majówka. Jak smacznie ugrillować mięso? PRZEPISY znanych kucharzy - Pomorskie Nasze Miasto

Komentarze 1

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
g
grillowiec

Przepis Ewy Wachowicz o.k. tylko to mięsko w marynacie z jogurtu grillujemy ....nie na ruszcie bezpośrednio tylko na tacce do grillowania aby sos nie spadał na węgiel tylko został przy mięsie bo - tzw. grillowanie we własnym sosie.

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3