18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Makaron z grzybami pani Tereni

Krystyna Paszkowska
Teresa Choińska z Rajków lubi eksperymentować w kuchni
Teresa Choińska z Rajków lubi eksperymentować w kuchni Krystyna Paszkowska
Rajkowy, gm. Pelplin Tym razem swoim przepisem na łatwe w przygotowaniu i - co ważne - szybkie danie obiadowe lub jeśli dostaniemy niespodziewanych gości podzieliła się z nami Teresa Choińska z Rajków, członkini miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich.

Pani Teresa ma w domowej biblioteczce mnóstwo kulinarnych przepisów, ale jak przyznaje, rzadko z nich korzysta. Zazwyczaj sama coś wymyśla, eksperymentuje dobierając składniki według własnego uznania, poczucia smaku.
Zapraszamy do współpracy osoby lubiące spędzać czas w kuchni na gotowaniu, pieczeniu... Współtwórcą kącika Przepisy pomorskiej kuchni może być każdy! Wystarczy na adres redakcji "Dziennika Tczewskiego" (83-110 Tczew, ul. Obr. Westerplatte 28) nadesłać swój przepis podając do siebie kontakt. Reporter przyjedzie zrobi zdjęcie autorce, autorowi przepisu. Zwieńczeniem akcji będzie specjalny prezent dla naszych Czytelników - atrakcyjny dodatek z najlepszymi przepisami kulinarnymi z Pomorza.

Kokardki z...

Składniki: 0,5 kg makaronu - najlepiej kokardki, ewentualnie inny grubszy makaron, 30-40 dag małych pieczarek, 2 kostki rosołowe (drobiowe), szkl. wody (wrzątek), 0,5 szkl. śmietanki 12- lub 18-proc., 10 dag żółtego sera, 2 łyżki masła do smażenia, natka pietruszki (może być suszona), sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: Ugotować makaron w osolonej wodzie na półtwardo. Rozpuścić kos-tki rosołowe we wrzątku. Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki i podsmażyć na maśle maksimum 5 minut. Osączony makaron wrzucić do garnka, dodać pieczarki i bulion. Wymieszać. Trochę podgrzewać na gazie, aby się smaki połączyły. Dodać pieprz i natkę pietruszki do smaku. Podlać całość śmietanką i wymieszać. Na talerzu posypać potartym serem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Makaron z grzybami pani Tereni - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto