Pani Teresa ma w domowej biblioteczce mnóstwo kulinarnych przepisów, ale jak przyznaje, rzadko z nich korzysta. Zazwyczaj sama coś wymyśla, eksperymentuje dobierając składniki według własnego uznania, poczucia smaku.
Zapraszamy do współpracy osoby lubiące spędzać czas w kuchni na gotowaniu, pieczeniu... Współtwórcą kącika Przepisy pomorskiej kuchni może być każdy! Wystarczy na adres redakcji "Dziennika Tczewskiego" (83-110 Tczew, ul. Obr. Westerplatte 28) nadesłać swój przepis podając do siebie kontakt. Reporter przyjedzie zrobi zdjęcie autorce, autorowi przepisu. Zwieńczeniem akcji będzie specjalny prezent dla naszych Czytelników - atrakcyjny dodatek z najlepszymi przepisami kulinarnymi z Pomorza.
Kokardki z...
Składniki: 0,5 kg makaronu - najlepiej kokardki, ewentualnie inny grubszy makaron, 30-40 dag małych pieczarek, 2 kostki rosołowe (drobiowe), szkl. wody (wrzątek), 0,5 szkl. śmietanki 12- lub 18-proc., 10 dag żółtego sera, 2 łyżki masła do smażenia, natka pietruszki (może być suszona), sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie: Ugotować makaron w osolonej wodzie na półtwardo. Rozpuścić kos-tki rosołowe we wrzątku. Pieczarki oczyścić, pokroić w talarki i podsmażyć na maśle maksimum 5 minut. Osączony makaron wrzucić do garnka, dodać pieczarki i bulion. Wymieszać. Trochę podgrzewać na gazie, aby się smaki połączyły. Dodać pieprz i natkę pietruszki do smaku. Podlać całość śmietanką i wymieszać. Na talerzu posypać potartym serem.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?