Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Makowiec na kruchym cieście

Redakcja
Jadwiga Kwir z Trutnów ceni i szanuje dawne tradycje. Nic więc dziwnego, że podczas świąt cały dom wypełniają zapachy potraw, jakie przygotowuje się od dziesięcioleci. - Na Wigilię zawsze przyrządzam potrawy, których nauczyła mnie moja teściowa - opowiada pani Jadwiga. - Większość nich pojawia się na stole tylko w ten jedyny wieczór roku.


Makowiec na kruchym cieście


Przygotować farsz makowy
dodając do gotowej masy (90 dag) 2 żółtka utarte z 2 łyżkami cukru. Dodać ubitą pianę z białek, posiekane orzechy i smażoną skórkę pomarańczową.

Ciasto: 6 dag drożdży, 50 dag mąki tortowej, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 jajko, 3 żółtka, pół szklanki kwaśnej śmietany, skórka z cytryny, wanilia lub cukier waniliowy. Mąkę przesiać, drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru i wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać masło, wanilię, resztę cukru i usiekać nożem. Gdy utworzą się grudki, dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować w prostokąt długości foremki. Nałożyć masę, zwinąć i przełożyć na pergamin posmarowany masłem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 st. C i pozostawić do wyrośnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Po ok. 30 min. podnieść temperaturę do 180 st. C, zamknąć piekarnik i piec ok. 30 min.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto