Makowiec na kruchym cieście
Przygotować farsz makowy dodając do gotowej masy (90 dag) 2 żółtka utarte z 2 łyżkami cukru. Dodać ubitą pianę z białek, posiekane orzechy i smażoną skórkę pomarańczową.
Ciasto: 6 dag drożdży, 50 dag mąki tortowej, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 jajko, 3 żółtka, pół szklanki kwaśnej śmietany, skórka z cytryny, wanilia lub cukier waniliowy. Mąkę przesiać, drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru i wymieszać ze śmietaną. Do mąki dodać masło, wanilię, resztę cukru i usiekać nożem. Gdy utworzą się grudki, dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 2 części. Każdą rozwałkować w prostokąt długości foremki. Nałożyć masę, zwinąć i przełożyć na pergamin posmarowany masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 st. C i pozostawić do wyrośnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Po ok. 30 min. podnieść temperaturę do 180 st. C, zamknąć piekarnik i piec ok. 30 min.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?