Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mazurek wielkanocny pani Marty

Redakcja
Kalendarzowa wiosna zbliża się wielkimi krokami. Wraz z nią święta Wielkanocne. Dzieci z podekscytowaniem zastanawiają się, co za prezent dostaną od zająca, natomiast gospodynie domowe myślą nad tym, jakie potrawy przygotować na te szczególne dni. Dlatego postanowiliśmy wspomóc naszych czytelników przepisami, które mogą znaleźć się na świątecznym stole.

Tradycją jest przygotowywanie w ten czas różnego rodzaju wypieków, trudno sobie wyobrazić świąt bez aromatów ciast drożdżowych, smażonych, ucieranych, biszkoptowych, piernikowych, kruchych i półkruchych… Dzieje ciast i ciasteczek sięgają czasów tak odległych jak odległe są początki wykorzystywania mleka i mąki. Droga do współczesnej formy wypieków była długa i wyboista. W dzisiejszych czasach dzięki rozwojowi przemysłowemu i gospodarczemu każdy może sam przygotować wykwintne, wyszukane ciasto.

Jednym z przepisów jak to zrobić postanowiła się podzielić z nami pani Marta Białas.
-Odkąd pamiętam co roku w każde święta wielkanocne mama przygotowywała mazurek wielkanocny, ciasto to jest tradycyjnym, polskim przysmakiem - mówi gospodyni - Dzisiaj sama wypiekam według przekazanego mi przepisu tą potrawę i zapewne przekażę tą tradycję kiedyś moim dzieciom - dodaje.

Co tydzień będziemy prezentować przepisy, z których korzystają nasi czytelnicy. Jeśli chcesz podzielić się z nami smakołykami, które przyrządzasz w kuchni, to wyślij przepis wraz ze zdjęciem na adres mailowy [email protected] lub zadzwoń 058 677 25 59.

Jak to zrobić

Składniki:
4 jajka, po 1 szklance cukru pudru i mąki,
20 dag miękkiego masła,
po 3 dag orzechów włoskich oraz migdałów,
2 duże suszone śliwki, 100ml koniaku,
kilka kropel aromatu rumowego,
5 dag rodzynków,
tłuszcz do wysmarowania blachy.

Sposób przyrządzenia:
Rodzynki oraz śliwki zalać wrzątkiem, dodać koniak i moczyć około godziny. Orzechy i migdały również sparzyć i obrać ze skóry, a następnie rozdrobnić nożem. Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania, dodać po 1 żółtku. Do powstałej masy wsypać mąkę i wszystko starannie wymieszać, by nie powstały grudki. Dodać aromat rumowy. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo powoli łączyć ją z ciastem, by nie opadła. Blachę, w której pieczony będzie mazurek, natłuścić masłem i przelać do niej ciasto. Wierzch posypać rozdrobnionymi migdałami i orzechami. Rodzynki wyjąć z zalewy i równomiernie rozłożyć na cieście, a śliwki posiekać i także rozrzucić po wierzchu mazurka. Ciasto piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200*C.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto