Tradycją jest przygotowywanie w ten czas różnego rodzaju wypieków, trudno sobie wyobrazić świąt bez aromatów ciast drożdżowych, smażonych, ucieranych, biszkoptowych, piernikowych, kruchych i półkruchych… Dzieje ciast i ciasteczek sięgają czasów tak odległych jak odległe są początki wykorzystywania mleka i mąki. Droga do współczesnej formy wypieków była długa i wyboista. W dzisiejszych czasach dzięki rozwojowi przemysłowemu i gospodarczemu każdy może sam przygotować wykwintne, wyszukane ciasto.
Jednym z przepisów jak to zrobić postanowiła się podzielić z nami pani Marta Białas.
-Odkąd pamiętam co roku w każde święta wielkanocne mama przygotowywała mazurek wielkanocny, ciasto to jest tradycyjnym, polskim przysmakiem - mówi gospodyni - Dzisiaj sama wypiekam według przekazanego mi przepisu tą potrawę i zapewne przekażę tą tradycję kiedyś moim dzieciom - dodaje.
Co tydzień będziemy prezentować przepisy, z których korzystają nasi czytelnicy. Jeśli chcesz podzielić się z nami smakołykami, które przyrządzasz w kuchni, to wyślij przepis wraz ze zdjęciem na adres mailowy [email protected] lub zadzwoń 058 677 25 59.
Jak to zrobić
Składniki:
4 jajka, po 1 szklance cukru pudru i mąki,
20 dag miękkiego masła,
po 3 dag orzechów włoskich oraz migdałów,
2 duże suszone śliwki, 100ml koniaku,
kilka kropel aromatu rumowego,
5 dag rodzynków,
tłuszcz do wysmarowania blachy.
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki oraz śliwki zalać wrzątkiem, dodać koniak i moczyć około godziny. Orzechy i migdały również sparzyć i obrać ze skóry, a następnie rozdrobnić nożem. Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając ucierania, dodać po 1 żółtku. Do powstałej masy wsypać mąkę i wszystko starannie wymieszać, by nie powstały grudki. Dodać aromat rumowy. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo powoli łączyć ją z ciastem, by nie opadła. Blachę, w której pieczony będzie mazurek, natłuścić masłem i przelać do niej ciasto. Wierzch posypać rozdrobnionymi migdałami i orzechami. Rodzynki wyjąć z zalewy i równomiernie rozłożyć na cieście, a śliwki posiekać i także rozrzucić po wierzchu mazurka. Ciasto piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200*C.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?