Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku 2018 w powiecie puckim. Poznaliśmy zwycięzców! Ależ to był pyszny pojedynek | WYNIKI, ZDJĘCIA

Krzysztof Hoffmann
Koniec powiatowego etapu największego gastronomicznego plebiscytu na Pomorzu. Mistrzowie Smaku 2018 w powiecie puckim już wybrani. Sprawdź, kto zwyciężył tę rywalizację.

10.141 głosów - to ostateczny wynik podsumowujący walkę we wszystkich pięciu kategoriach plebiscytu kulinarnego Dziennika BałtyckiegoMistrzowie Smaku 2018 w powiecie puckim. To absolutny rekord w całym województwie pomorskim. Nawet gastronomicznie oryginalny Gdańsk nie może się równać z naszym powiatem. Brawo!

Ten rezultat jest tylko dowodem na to, że nad morzem nietrudno znaleźć miejsca kuszące nie tylko znakomitą kartą, czy wysmakowanym wystrojem. Tutaj można liczyć na profesjonalną obsługę kelnerską i pyszną kawę (i gofry!). Nie brakuje też lokali z odpowiednim klimatem, gdzie warto przyjść z kolegami i po prostu się wyluzować.

ZOBACZ TEŻ:

Tak jak przewidywaliśmy: emocje w pierwszym etapie Mistrzów Smaku 2018 rozkręcały się wprost proporcjonalnie do mijającego czasu. Do czerwoności linie rozgrzały się na samym finiszu. Jak było? Już opisujemy.

Wśród Restauracji Roku sprawa była na pozór prosta. Od kilku tygodni pierwsze miejsce zajmowała Restauracja Czwarte Piętro z Jastarni (ul. Kościuszki 2a). I tak zostało do końca. Choć wyścig o pozostałe lokaty na podium przypominał bieg na 100 metrów. Ostatecznie wicemistrzem Smaku 2018 w powiecie puckim zostały Śpiące Zegary z Pucka (ul. Morska 9), a na trzeciej pozycji zakończyła Pierogarnia Mąka i Woda z Pucka (ul. 10 Lutego 4).

Kucharz Roku 2018. Tu naprawdę działo się najwięcej. Iście pasjonujący pojedynek stoczyło dwóch kreatorów smaku z ziemi puckiej. Obaj walczący panowie z dużą miłością i wielkim zaangażowaniem podchodzą do wykonywanego zawodu. Jeśli jeszcze do tego dodamy mocne charaktery i nietuzinkowe osobowości - mamy mieszankę wybuchową. W drugiej połowie plebiscytu niemal wymieniali się na pozycji lidera. Przez długi czas Patryk Galewski z Restauracji Strand w Pucku nie dawał się wyprzedzić. Pod koniec zrobiło się bardzo ciekawie, bo sympatycy Bartosza Warmowskiego - kucharza Restauracji Zatoka Smaków z Jastarni chwycili za telefony i zaczęli masowo wysyłać SMS-y. Wszystko rozstrzygnęło się na ostatniej prostej - jak w dobrym wyścigu kolarskim. Kucharzem Roku 2018 w powiecie puckim został Bartosz Warmowski. Drugie miejsce dla Patryka Galewskiego. Trzeba jednak otwarcie przyznać: ilość oddanych głosów wskazuje na to, że obaj panowie są wybitni w tym, co robią. Zwycięzca mógł być tylko jeden. Podium zamyka Oskar Olesiak z Restauracji Pod Złotym Lwem w Pucku.

O ile w kucharskiej kategorii potwierdziło się, że to mężczyźni najlepiej gotują, o tyle kategoria Kelner Roku została całkowicie zdominowana przez płeć piękną. I tu także trwała zacięta władysławowska rywalizacja. Trudno ocenić, czy nie większa jak wśród kucharzy. Dosłownie rzutem na taśmę pozycję lidera obroniła Weronika Szymańska z Klippera - smażalni ryb u Golli we Władysławowie. Izabeli Mientke z Restauracji Hotelu Messa zabrakło... 27 głosów. Trzecie miejsce jest miłym zaskoczeniem. Doskonały finisz zaliczyła Kornelia Żebrowska z Restauracji Na Molo w Pucku.

W pozostałych kategoriach równie ciekawie, ale emocji jakby już mniej. Zwyciężyli ci, którzy od dłuższego czasu zajmowali pierwsze miejsca. I tak Cukiernią/Kawiarnią Roku zostały Lody i Gofry u Wioli w Dębkach (ul. Spacerowa) - 2. Cafe Lody Marko z Pucka (ul. 10 Lutego 52), 3. Cafe Bar Ika Władysławowo (ul. Towarowa). Tytuł Bar Roku 2018 w powiecie puckim powędrował do kultowego Baru Country z Żelistrzewa (ul. Pucka). Westernowe klimaty okazały się lepsze od spokojnej Iki z Władysławowa (drugie miejsce) oraz charyzmatycznego Baru pod Łososiem z Karwi z ul. Wojska Polskiego (trzecie miejsce).

Co teraz?

Zwycięzcy powiatowego etapu zostanie zaproszona na uroczystą galę plebiscytu. Najlepsi kucharze i kelnerzy otrzymają medal od marszałka województwa i dwuosobowe zaproszenie na wydarzenie artystyczne w Tójmieście oraz prezentację w specjalnym dodatku Mistrzowie Smaku. Zdobywcy drugich i trzecich miejsc otrzymają także podobne dwuosobowe zaproszenia na wydarzenie artystyczne w Trójmieście, przed którym odbędzie się uroczyste rozdanie dyplomów.

Dla lokali gastronomicznych vouchery na reklamę w Dzienniku Bałtyckim o wartości 3000, 2000 i 1000 zł.

Powiatowi laureaci każdej z kategorii teraz powalczą o wojewódzki sukces. Nasi reprezentanci zachowają dotychczasowe głosy i stoczą bój o prym na Pomorzu i cenne nagrody. Wśród nich m.in.: dwuosobowe zaproszenia na trzydniowy pobyt w Hotelu Doris SPA w Kołobrzegu, zaproszenie na ogólnopolską galę Mistrzów Smaku i odbiór statuetki podczas Targów POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu, czy wejściówki na szkolenia i vouchery na reklamę. Głosowanie w drugim etapie zacznie się od piątku 3 sierpnia i potrwa do 17 sierpnia.


Peryskop Dziennika Bałtyckiego:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na hel.naszemiasto.pl Nasze Miasto