Przepisy prezentowane na naszych łamach znaleźć także można na stronie internetowej www.chojnice.naszemiasto.pl. Po zakończeniu cyklu z kolei ofiarujemy naszym Czytelnikom specjalne wydanie wszystkich przepisów w wyjątkowym i oryginalnym dodatku.
Aby podzielić się z innymi Czytelnikami przepisem na pyszność wystarczy przyjść do naszej redakcji, mieszczącej się w Chojnicach przy ul. 31 Stycznia 17 (pierwsze piętro zielonej kamienicy przy Bramie Człuchowskiej, wejście od ul. Staroszkolnej) lub zadzwonić pod nr tel. 52 396 53 94. Zapraszamy!
Dzisiaj smakowity przepis na wielkanocną paschę zdradziła nam Halina Landowska z Ogorzelin.
Klasyczna wielkanocna pascha
Składniki: 1 l mleka, 1 szk. kwaśnej śmietany, 2 jajka, 2 żółtka, cukier waniliowy, kostka masła, 1/2 szk. cukru pudru, 15 dkg posiekanych bakalii, 1 galaretka owocowa
Wykonanie: mleko zagotować z cukrem waniliowym, śmietanę wymieszać z jajkami i żółtkami. Wlać to do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie gęsty twaróg, po czym odcedzić i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, połączyć z twarogiem i zmiksować. Następnie dodać bakalie i wymieszać. Podzielić masę na dwie części. Do jednej dodać trochę kakao i wyłożyć do miski. Potem położyć białą masę. Zalać galaretką i wstawić do lodówki.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?