Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nagie kluski poleca Zyta Górna i Anna Las

Alicja Zielińska
Alicja Zielińska
W kaszubskiej kuchni bardzo dużo potraw przygotowywanych jest do dnia dzisiejszego na bazie ziemniaków. Jedną z nich poleca nam dzisiaj prezes Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego Zyta Górna. - To potrawa niezwykle prosta i nie wymagająca specjalnych zdolności kulinarnych - mówi Zyta Górna. - Może ją przygotować właściwie każdy. Polecam jej przygotowanie panom na ciekawy obiad lub kolację z okazji 8 marca. To "nagie kluski",najsmaczniejsze są z podsmażaną cebulką i skwarkami. Doskonale smakują również z różnymi surówkami.

Składniki:
a 1/2 kg ziemniaków gotowanych
a 1/2 kg ziemniaków surowych
a 3 szklanki mąki, najlepiej żytniej
a sól
a cebula
a boczek

Przygotowanie:
• Ziemniaki surowe utrzeć jak na placki • połączyć ze zmielonymi ziemniakami gotowanymi • do ziemniaczanej masy dodać mąkę, trochę posolić i dobrze wyrobić na jednolitą masę • kłaść na posolony wrzątek niewielkie kluski • na patelni podsmażyć skwarki z boczku i zeszklić cebulę • polać tym kluski po ugotowaniu • dla uatrakcyjnienia i wzbogacenia dania podawać z surówkami, np. z kiszonej kapusty

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto