Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze restauracje na Pomorzu. Zestawienie Poland 100 Best Restaurants [TOP 14 restauracji w województwie pomorskim]

Klara Malinowska
Chapeau Bas, ul. Wczasowa 4, Ustka 

W kuchni tej usteckiej restauracji wykorzystywane są smaki świeżych produktów regionalnych. Najmłodsi znajdą tu dla siebie specjalne dania. W menu mistrzowskie połączenie nowoczesności i tradycji. W tym duchu utrzymany jest także wystrój wnętrza. Hotel wraz z restauracją usytuowany jest bardzo malowniczo, kilkaset metrów od szerokiej plaży. 
Jak na ekskluzywną restaurację przystało, posiłek rozpoczyna się od amuse-bouche. Dobrym otwarciem jest tatar z jelenia. To bodaj najpyszniejsze tatarowe mięso zestawiono z anchois, dużym kaparem, żółtkiem i grzybkami. Idąc tropem rzadziej spotykanych mięs, trzeba zahaczyć o perliczkę. Podają tutaj pierś z perliczki z endemiczną odmianą pszenicy. Delikatnemu
mięsu towarzyszą chrupiące młode warzywa oraz piana z młodego jęczmienia. Olśnieniem jest prosty, ale znakomicie wyważony smakowo deser z białej czekolady i karmelu jałowcowego.
Chapeau Bas, ul. Wczasowa 4, Ustka W kuchni tej usteckiej restauracji wykorzystywane są smaki świeżych produktów regionalnych. Najmłodsi znajdą tu dla siebie specjalne dania. W menu mistrzowskie połączenie nowoczesności i tradycji. W tym duchu utrzymany jest także wystrój wnętrza. Hotel wraz z restauracją usytuowany jest bardzo malowniczo, kilkaset metrów od szerokiej plaży. Jak na ekskluzywną restaurację przystało, posiłek rozpoczyna się od amuse-bouche. Dobrym otwarciem jest tatar z jelenia. To bodaj najpyszniejsze tatarowe mięso zestawiono z anchois, dużym kaparem, żółtkiem i grzybkami. Idąc tropem rzadziej spotykanych mięs, trzeba zahaczyć o perliczkę. Podają tutaj pierś z perliczki z endemiczną odmianą pszenicy. Delikatnemu mięsu towarzyszą chrupiące młode warzywa oraz piana z młodego jęczmienia. Olśnieniem jest prosty, ale znakomicie wyważony smakowo deser z białej czekolady i karmelu jałowcowego.
Poland 100 Best Restaurants 2017 to przewodnik, w którym znajdują się najlepsze restauracje w kraju. W głównej mierze są one oceniane są przez konsumentów, dzięki czemu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Jak co roku przy tej okazji opublikowano listę 100 najlepszych polskich restauracji. Oto 15 pomorskich lokali, które znalazły się w rankingu.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto