A już z myślą o świątecznym stole prezentujemy przepis na gotowaną babkę. Jedni wolą ją z cytrynowym posmakiem, otartą skórką z cytryny. Jednak charakterystyczny smak babka zawdzięcza olejkowi migdałowemu i czekoladowej polewie, którą można urozmaicić migdałowymi płatkami.
Śledź solony słodko-kwaśny
Składniki:
śledź solony
ocet
cebula
ziele angielskie
liść laurowy
cukier, sól
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w wodzie. Pokroić w dzwonka i przygotować zalewę. Potem ułożone w misce dzwonka śledzia zalać zalewą i odstawić na noc żeby smaki się przemieszały.
Zalewa:
Ocet zmieszać z wodą w stosunku 1:2. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym, dodać poszatkowaną cebulę, cukier i trochę soli. Zalewę zagotować.
Śledzie podawać z kartoflami lub chlebem.
Przepis poleca Ludwika Meronk, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Lisich Jam
Babka gotowana z migdałami
Składniki:
6 jaj
25 dkg masła roślinnego
25 dkg cukru
25 dkg mąki tortowej
30 dkg mąki ziemniaczanej
20 g proszku do pieczenia (5 łyżeczek)
esencja migdałowa lub cytrynowa
Przygotowanie:
Utrzeć margarynę z cukrem, dodając po jednym jajku. Do masy dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejek migdałowy.Gdyby ciasto było zbyt zwarte, moż-na dodać trochę ciepłej wo-dy. Ciasto wyłożyć do formy, wysmarowanej tłuszczem (powinno sięgać do 4/5 jej wysokości). Zamkniętą for-mę zanurzyć do 3/4 wysokości we wrzącej wodzie. Garnek przykryć pokrywką i gotować ok. 75 minut (w trakcie uzupełniać wodę do wyjściowego poziomu). Po ostudzeniu polać lukrem, posypać migdałami.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?