Pascha
Składniki:
pół kilo serka homogenizowanego
6 żółtek
po 15 dkg masła i cukru pudru, 1 laska wanilii
po 5 dkg orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
Wykonanie:
Masło rozpuścić i wystudzić. Wanilię utłuc najlepiej w moździerzu i wymieszać z cukrem pudrem. Serek ucierać w makutrze, dodając po jednym żółtku, łyżce cukru i masła. Rodzynki sparzyć i osączyć na sitku, skórkę pomarańczową i orzechy posiekać drobno i dodać do masy. Salaterkę należy wyłożyć wilgotną gazą i ułożyć na niej dekorację ze skórki pomarańczowej i orzechów według własnego uznania. Wypełnić masą serową tak, aby szczelnie przylegała do salaterki. Brzegi gazy zawinąć nad masą. Tak przygotowaną paschę obciążyć deseczką i chłodzić w lodówce 24 godziny. Następnie wyjąć na półmisek i przybrać bakaliami.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?