Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pascha to smak Wielkanocy

Kinga Trubicka
Pani Irena Kapusta podczas Wielkanocy podaje tradycyjne potrawy
Pani Irena Kapusta podczas Wielkanocy podaje tradycyjne potrawy
Zachęcamy do współpracy osoby, które chcą i lubią gotować a za naszym pośrednictwem chciałyby podzielić się z Czytelnikami "Dziennika Słupskiego" przepisami kulinarnymi własnego autorstwa. Choć obecnie trwa okres postu warto pomyśleć już o tym co pojawi się w tym roku na wielkanocnym stole. W polskiej tradycji jest wiele potraw, które w czasie tych szczególnych świąt chętnie są podawane. W tym tygodniu przepisem na paschę podzieliła się z nami Irena Kapusta.

Pascha

Składniki:
pół kilo serka homogenizowanego
6 żółtek
po 15 dkg masła i cukru pudru, 1 laska wanilii
po 5 dkg orzechów włoskich, rodzynek, skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

Wykonanie:
Masło rozpuścić i wystudzić. Wanilię utłuc najlepiej w moździerzu i wymieszać z cukrem pudrem. Serek ucierać w makutrze, dodając po jednym żółtku, łyżce cukru i masła. Rodzynki sparzyć i osączyć na sitku, skórkę pomarańczową i orzechy posiekać drobno i dodać do masy. Salaterkę należy wyłożyć wilgotną gazą i ułożyć na niej dekorację ze skórki pomarańczowej i orzechów według własnego uznania. Wypełnić masą serową tak, aby szczelnie przylegała do salaterki. Brzegi gazy zawinąć nad masą. Tak przygotowaną paschę obciążyć deseczką i chłodzić w lodówce 24 godziny. Następnie wyjąć na półmisek i przybrać bakaliami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto