Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi z kapustą i grzybami.

HB
Fot. Hubert Bierndgarski
Panią Jadwigę Słonimską z Koła Gospodyń Wiejskich w Kusowie poprosiliśmy o przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami.

- Przepis jest bardzo prosty, choć wymaga trochę pracy - mówi Jadwiga Słonimska. - Do zrobienia pierogów potrzebujemy 2 szklanek mąki, jajka i sól na ciasto oraz 30 deko kiszonej kapusty, 5 deko suszonych grzybów, 2 cebule, jajko, 2 łyżki oleju oraz przyprawy sól i pieprz. Zacznijmy od farszu.

Grzyby należy dzień wcześniej namoczyć na całą noc a później ugotować w tej samej wodzie. Na koniec posiekać. Dodać zeszkloną na oleju cebulkę. Do tego dodać jeszcze posiekaną kapustę i całość dusić z wywarem około 45 minut. Później dodać jajko i przyprawy.

Przygotować ciasto. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu. Zlepiać mocno brzegi pierogów. Wrzucać partiami na posolony wrzątek gotować 3 - 5 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Podawać polane gorącym olejem ze zrumienioną cebulką.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto