Pierogi z kapustą i grzybami.

Panią Jadwigę Słonimską z Koła Gospodyń Wiejskich w Kusowie poprosiliśmy o przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami.
 Fot. Hubert Bierndgarski

- Przepis jest bardzo prosty, choć wymaga trochę pracy - mówi Jadwiga Słonimska. - Do zrobienia pierogów potrzebujemy 2 szklanek mąki, jajka i sól na ciasto oraz 30 deko kiszonej kapusty, 5 deko suszonych grzybów, 2 cebule, jajko, 2 łyżki oleju oraz przyprawy sól i pieprz. Zacznijmy od farszu.

Grzyby należy dzień wcześniej namoczyć na całą noc a później ugotować w tej samej wodzie. Na koniec posiekać. Dodać zeszkloną na oleju cebulkę. Do tego dodać jeszcze posiekaną kapustę i całość dusić z wywarem około 45 minut. Później dodać jajko i przyprawy.

Przygotować ciasto. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu. Zlepiać mocno brzegi pierogów. Wrzucać partiami na posolony wrzątek gotować 3 - 5 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Podawać polane gorącym olejem ze zrumienioną cebulką.

HB

  • Polska Dziennik Bałtycki

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3