- Przepis jest bardzo prosty, choć wymaga trochę pracy - mówi Jadwiga Słonimska. - Do zrobienia pierogów potrzebujemy 2 szklanek mąki, jajka i sól na ciasto oraz 30 deko kiszonej kapusty, 5 deko suszonych grzybów, 2 cebule, jajko, 2 łyżki oleju oraz przyprawy sól i pieprz. Zacznijmy od farszu.
Grzyby należy dzień wcześniej namoczyć na całą noc a później ugotować w tej samej wodzie. Na koniec posiekać. Dodać zeszkloną na oleju cebulkę. Do tego dodać jeszcze posiekaną kapustę i całość dusić z wywarem około 45 minut. Później dodać jajko i przyprawy.
Przygotować ciasto. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu. Zlepiać mocno brzegi pierogów. Wrzucać partiami na posolony wrzątek gotować 3 - 5 min. od wypłynięcia na powierzchnie. Podawać polane gorącym olejem ze zrumienioną cebulką.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?