- To, co jest niezwykle atrakcyjne w naszym regionie, to wielokulturowość, wielobarwność. Każdy region ma też swoje dziedzictwo kulinarne. Zależy nam na tym, żeby podnosić jakość tych dań i pokazać naszą odrębność – przyznał Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.
Z kolei Mariusz Szmidka, redaktor naczelny "Dziennika Bałtyckiego", mówił podczas gali do laureatów: - Dzięki wam stworzymy kulinarną mapę Pomorza. W plebiscycie "Mistrzowie Smaku" niezwykle istotna jest misja poznawcza, edukacyjna oraz integrująca środowisko. Pokazujemy poetów kuchni. - Misją "Dziennika Bałtyckiego" jest podtrzymywanie regionalizmów i dziedzictwa kulinarnego – dodał redaktor naczelny.
Bogusław Kaczmarek, zastępca dyrektora marketingu Polska Press Grupy, zaznaczył, że w tym roku plebiscyt Mistrzowie Smaku dotyczył nie tylko województwa pomorskiego, ale wykroczył poza nie, obejmując też Elbląg.
Wszyscy laureaci dziękowali zarówno współpracownikom, swoim bliskim, ale przede wszystkim klientom, gościom, którzy na nich głosowali.
Dodajmy, że zwycięzcy z regionów odbiorą wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu - największej i najważniejszej imprezy w branży gastronomicznej w Polsce.
Plebiscyt jest prowadzony pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, jednej z najstarszych organizacji kulinarnych w Polsce, zrzeszającej najlepszych kucharzy z całego kraju.
- Mistrzowie Smaku to bardzo prestiżowy konkurs. To również ważna inicjatywa, dzięki której za 5-10 lat nie okaże się, że flagowym daniem Pomorza jest na przykład sushi – komentował podczas gali Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Obserwuj nas na Twitterze!
Follow https://twitter.com/KwidzynNMDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?