Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Plebiscyt Mistrzowie Smaku podsumowany! Najlepsi kucharze, restauracje, kelnerki z Pomorza odebrali nagrody [ZDJĘCIA]

Redakcja
fot. Przemysław Świderski/"Dziennik Bałtycki"
Podczas finałowej gali w Pomorskim Urzędzie Marszałkowskim wręczyliśmy nagrody mistrzom branży gastronomicznej z naszego regionu. W powiecie kwidzyńskim triumfowali: Don Corleone (Restauracja Roku), Piotr Żmuda z restauracji California (Kucharz Roku), Sylwia Reszczyńska z A Nóż Widelec, Cake Shop - Pracownia Tortów Artystycznych Moniki Czarnik (Cukiernia/Kawiarnia Roku) oraz A Nóż Widelec (Bar/Jadłodajnia Roku).

- To, co jest niezwykle atrakcyjne w naszym regionie, to wielokulturowość, wielobarwność. Każdy region ma też swoje dziedzictwo kulinarne. Zależy nam na tym, żeby podnosić jakość tych dań i pokazać naszą odrębność – przyznał Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Z kolei Mariusz Szmidka, redaktor naczelny "Dziennika Bałtyckiego", mówił podczas gali do laureatów: - Dzięki wam stworzymy kulinarną mapę Pomorza. W plebiscycie "Mistrzowie Smaku" niezwykle istotna jest misja poznawcza, edukacyjna oraz integrująca środowisko. Pokazujemy poetów kuchni. - Misją "Dziennika Bałtyckiego" jest podtrzymywanie regionalizmów i dziedzictwa kulinarnego – dodał redaktor naczelny.

Bogusław Kaczmarek, zastępca dyrektora marketingu Polska Press Grupy, zaznaczył, że w tym roku plebiscyt Mistrzowie Smaku dotyczył nie tylko województwa pomorskiego, ale wykroczył poza nie, obejmując też Elbląg.

Wszyscy laureaci dziękowali zarówno współpracownikom, swoim bliskim, ale przede wszystkim klientom, gościom, którzy na nich głosowali.

Dodajmy, że zwycięzcy z regionów odbiorą wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu - największej i najważniejszej imprezy w branży gastronomicznej w Polsce.

Plebiscyt jest prowadzony pod patronatem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, jednej z najstarszych organizacji kulinarnych w Polsce, zrzeszającej najlepszych kucharzy z całego kraju.

- Mistrzowie Smaku to bardzo prestiżowy konkurs. To również ważna inicjatywa, dzięki której za 5-10 lat nie okaże się, że flagowym daniem Pomorza jest na przykład sushi – komentował podczas gali Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Obserwuj nas na Twitterze!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto