Postna sałatka śledziowa poleca Maria Kłos z Sadlinek
Składniki:
5-6 dużych ziemniaków
4-5 sporych ogórków kiszonych
filety śledziowe świeże
1 cebula
majonez
śmietana
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, tak żeby nie rozleciały się po obraniu. Zostawić do ostygnięcia. Śledzie namoczyć w wodzie. Ostygnięte ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Ogórki (można obrać ze skórki) i cebulę również pokroić w kostkę. Śledzie osuszyć, skroić w dzwonki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez i śmietanę (mniej więcej po łyżce stołowej) oraz przyprawy. Delikatnie wymieszać.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?