Składniki
60 dag dyni (bez skóry i pestek), 20 dag ryżu długoziarnistego, 2 cebule, 2-3 łyżki oleju, 1,5 szklanki przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki startego żółtego sera, pieprz, sól.
Wykonanie:
ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dynię zetrzeć na tarce do jarzyn, o grubych oczkach, wymieszać z podsmażoną cebulą. Do mieszanki warzyw dodać odsączony ryż. Wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć mieszaninę do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Przecier pomidorowy rozcieńczyć lekko ciepłą wodą. Zalać ryż z warzywami przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać danie tartym serem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści i sos pomidorowy zgęstnieje.
Danie można podawać na obiad lub ciepłą kolację z surówką sezonową - z selera, marchewki lub mieszanki sałat. Potrawa najlepiej smakuje kilkakrotnie odgrzana.
Życzę smacznego!
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?