Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Postna zapiekanka z dyni, ryżu i żółtego sera

Anna Sztym
W wielkanocnym menu musi być mazurek oraz ... zapiekanka.
W wielkanocnym menu musi być mazurek oraz ... zapiekanka. Fot. Piotr Szymański
Wkroczyliśmy w okres Wielkiego Postu. W naszym cotygodniowym kąciku kulinarnym podajemy ciekawe propozycje potraw smacznych, łatwych w przygotowaniu.

Składniki
60 dag dyni (bez skóry i pestek), 20 dag ryżu długoziarnistego, 2 cebule, 2-3 łyżki oleju, 1,5 szklanki przecieru pomidorowego, 2-3 łyżki startego żółtego sera, pieprz, sól.

Wykonanie:
ryż ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dynię zetrzeć na tarce do jarzyn, o grubych oczkach, wymieszać z podsmażoną cebulą. Do mieszanki warzyw dodać odsączony ryż. Wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć mieszaninę do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem. Przecier pomidorowy rozcieńczyć lekko ciepłą wodą. Zalać ryż z warzywami przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać danie tartym serem. Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści i sos pomidorowy zgęstnieje.
Danie można podawać na obiad lub ciepłą kolację z surówką sezonową - z selera, marchewki lub mieszanki sałat. Potrawa najlepiej smakuje kilkakrotnie odgrzana.
Życzę smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto