Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Poznań: W czwartek obchodzimy światowy dzień pizzy [ZDJĘCIA]

Kuba Błoszyk
Pizzę w Poznaniu można zjeść praktycznie na każdym rogu, jednak mało kto wie, że niektóre z pizzerii prowadzone są przez rodowitych Włochów. Właściciel jednej z nich zdradził nam sekret prawdziwej włoskiej pizzy.

Historia tej popularnej potrawy jest równie skomplikowana, jak jej prawidłowe przygotowanie. Ten kulinarny wynalazek niektórzy przypisują starożytnym Grekom, a nawet Egipcjanom. Jednak tak naprawdę najbardziej znana jest historia oryginalnej włoskiej Margherity. W 1889 roku Neapol odwiedziła królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka, na której cześć miejscowy piekarz przygotował specjalną potrawę. Pizza nazwana jej imieniem obłożona została pomidorami, mozzarellą i bazylią, co miało symbolizować narodowe kolory Włoch.

Obecnie coraz mniej wagi przykłada się do oryginalnych receptur i świeżych składników. Teraz restauratorzy stawiają głównie na szybkość podania posiłku i dużą ilość składników. Jednak na szczęście nie wszystkie.

Jedną z tradycyjnych włoskich restauracji jest lokal Da Luigi, którą prowadzi pochodzący z Rzymu – Sebastiani Luigiano. - We Włoszech pracowałem przez wiele lat jako cukiernik, jednak tak naprawdę moim największym marzeniem od zawsze było zostać prawdziwym kucharzem. – wyjaśnia kucharz i właściciel lokalu. - Kuchnia to moja pasja i postanowiłem spełnić moje marzenie w Polsce, zakładając włoską restaurację.

To właśnie on zdecydował się nam zdradzić oryginalny przepis na prawdziwą włoską pizzę i mało tego… przygotował ją specjalnie dla nas na żywo. Oczywiście największym sekretem i jednocześnie gwarancją sukcesu jest idealne ciasto.

- Ciasto do pizzy powinno przeleżeć w lodówce co najmniej 3-4 godziny – wyjaśnia Włoch. - Polacy robią strasznie grube ciasto i dają bardzo dużo okładu, a oryginalna pizza włoska powinna być cieniutka i chrupiąca.

Więcej fimów serwisu Głos.TV

Najważniejsze informacje z Poznania - zamów nasz newsletter

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poznan.naszemiasto.pl Nasze Miasto