Zupa jarzynowa z fasolką i kluskami
Składniki na cztery porcje:
2 marchewki
2 młode cukinie
1 ząbek czosnku
kilka łodyżek świeżego tymianku lub jedna łyżka suszonego
1/2 pęczka bazylii
pęczek natki pietruszki
łyżka oliwy
3/4 litra rosołu warzywnego lub z kury
1 puszka pomidorów bez skórki
sól i pieprz
15 dag. makaronu
puszka czerwonej fasoli
50 g startego parmezanu
Przygotowanie:
Marchewki pokroić i opłukać. Końce cukinii odciąć, resztę umyć. Warzywa pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać i drobno posiekać. Zioła opłukać osączyć, a następnie usunąć z nich grubsze fragmenty łodyżek. Część natki pietruszki odłożyć na bok, resztę ziół posiekać.
Oliwę rozgrzać w dużym garnku. Dodać warzywa, czosnek i zioła i dusić mieszając około 2 min. Wlać rosół. Pomidory odcedzić na sitku i drobno posiekać. Dodać do rosołu. Przyprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Włożyć makaron i gotować w zupie około 8 minut. Czerwoną fasolę osączyć na sitku, dodać do zupy i podgrzać. Wsypać parmezan, wymieszać i ponownie przyprawić solą i pieprzem. Posypać resztką natki pietruszki. Podawać gorące.
- Taka zupa może być bardziej energetyczna aniżeli z mięsem. Można ją także zrobić bez makaronu i podawać z pieczywem - mówi Ryduchowski. - Wszystkim Czytelnikom życzę smacznego.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?