Składniki:
25 dag mąki tortowej,
25 dag twarogu,
25 dag margaryny "Palma" lub "Kasia".
Wykonanie
Twaróg przekręcić przez maszynkę i połączyć go poprzez siekanie z mąką i margaryną, a następnie wykonać z tego bryłę ciasta. Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm i dekoracyjnym "radełkiem" pociąć na paski szerokości 1,5 cm. Wykrojonymi paskami owijać posmarowane tłuszczem (tylko pierwszy raz) foremki-rurki w taki sposób, by ciasto zachodziło na siebie, czyli spiralnie. Następnie rurki smarować roztrzepanym żółtkiem i posypać najlepiej grubym cukrem. Rurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec do chwili zarumienienia się rurek na złoty kolor.
Następnie ubić 250 ml śmietany kremówki (36 proc.) z cukrem-kryształ i cukrem waniliowym. Stopień zasłodzenia pozostawiam wykonawcy. Sprawa indywidualnego smaku. Gdy rurki będą zupełnie wystudzone, za pomocą dekoratora do zdobienia ciast należy wypełnić je bitą śmietaną.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?