Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na rurki z bitą śmietaną

(PJ)
Przepis swojej mamy na rurki z bitą śmietaną przedstawia pani Gabriela Sikora z Malborka.

Składniki:
25 dag mąki tortowej,
25 dag twarogu,
25 dag margaryny "Palma" lub "Kasia".

Wykonanie
Twaróg przekręcić przez maszynkę i połączyć go poprzez siekanie z mąką i margaryną, a następnie wykonać z tego bryłę ciasta. Ciasto rozwałkować na ok. 5 mm i dekoracyjnym "radełkiem" pociąć na paski szerokości 1,5 cm. Wykrojonymi paskami owijać posmarowane tłuszczem (tylko pierwszy raz) foremki-rurki w taki sposób, by ciasto zachodziło na siebie, czyli spiralnie. Następnie rurki smarować roztrzepanym żółtkiem i posypać najlepiej grubym cukrem. Rurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec do chwili zarumienienia się rurek na złoty kolor.

Następnie ubić 250 ml śmietany kremówki (36 proc.) z cukrem-kryształ i cukrem waniliowym. Stopień zasłodzenia pozostawiam wykonawcy. Sprawa indywidualnego smaku. Gdy rurki będą zupełnie wystudzone, za pomocą dekoratora do zdobienia ciast należy wypełnić je bitą śmietaną.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto