PRZEPISY NA PĄCZKI. SPRAWDŹ NAJLEPSZE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK
Już 27 lutego tłusty czwartek - prezentujemy proste i szybkie przepisy na doskonałe pączki i faworki. Można je przygotować samemu i uniknąć kolejek do cukierni.
Pączki klasyczne:
Składniki na około 40 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g drożdży świeżych
- 100 - 150 g cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 100 g masła
- małe opakowanie cukru wanilinowego
- 40 ml spirytusu
- pół łyżeczki soli
Rozdrobnione drożdże zalać letnim (nie gorącym!) mlekiem, dodać 3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki. Odstawić aż do rozpuszczenia drożdży i wyrośnięcia zaczynu - około 20 -30 min.
Przesiać resztę mąki i dodać do zaczynu. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Najlepiej nadziać pączki szprycą do dekoracji tortów już po usmażeniu, żeby konfitura nie wyciekła.
Smażywmy w głębokim tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Lukrujemy jeszcze ciepłe.
Pączki oponki:
- 0,5 kg mąki
- 5dk drożdży świeżych
- 1 szkl mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 3/4 kostki masła
- 6 żółtek
Robimy rozczyn z drożdzy i mleka jak w pierwszym przepisie. Kiedy drożdzę wyrosną, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwalkowujemy podsypując mąką, zostawiamy do wyrośnięcia. Palcem robimy dziurkę. Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem
Pączki gniazdka z ciasta parzonego:
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 200 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
- olej do smażenia
Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i wrzucić mąkę, cały czas mieszając. Ucierać do momentu, kiedy ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostawić do ostygnięcia, a następnie zmiksować z wbijanymi po kolei jajkami.
Z pergaminu wyciąć kwadraty (ok. 10 x 10 cm) i posmarować je olejem. Ciasto nakładać do szprycy cukierniczej i wyciskać kółka na przygotowane kwadraty.
Smażyć w głębokim oleju. Olej rozgrzać i wkładać pączki z papierem (papier do góry, po chwili smażenia bez problemu odchodzi od ciasta). Smażyć z każdej strony do zrumienienia. Wyjąć, odsączyć i odstawić do ostudzenia.
PRZEPISY NA FAWORKI. SPRAWDŹ NAJLEPSZE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK
Faworki:
- 250 g mąki
- 1 łyżka masła
- 5 żółtek
- 50 g spirytusu
- szczypta soli
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i dokładnie siekamy. Z posiekanej mąki z masłem tworzymy wianuszek, wlewamy do środka żółtka, spirytus oraz wsypujemy sól. Ciasto łączymy nożem, następnie zagniatamy ręką. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości ok. 3- 4 cm i długości 8 -10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy przez przecięcie. Smażymy na rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na jasnożółty kolor. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
PRZEPISY NA PĄCZKI I FAWORKI. SPRAWDŹ NAJLEPSZE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?