PRZEPISY NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA:
Blogerzy Food Cook Love Monika Andrzejak i Sergiusz Markwitz na tę Wigilię polecają wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem oraz łososia w galaretce cytrynowej.
Wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem
Składniki:
•
1,5 kg buraków
•
2,5 l wody
•
2 marchewki
•
seler
•
pietruszka
•
por
•
700 g wiśni w kompocie (słoik mniejszy niż litrowy)
•
3/4 szklanki jagód (u nas ze słoika)
•
1 duże jabłko
•
2 ząbki czosnku
•
3 czubate łyżki majeranku
•
sól i pieprz
•
3 łyżki miodu
•
4 listki laurowe
•
4-5 ziaren ziela angielskiego
•
kilka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wrzucamy buraki i pozostałe warzywa, wiśnie wraz z zalewą, jagody oraz czosnek pokrojony w cienkie paski. Zalewamy całość wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plasterki, doprawiamy majerankiem, miodem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec próbujemy i doprawiamy raz jeszcze, jeśli zachodzi taka potrzeba. Zupę przelewamy przez sitko i serwujemy czysty barszcz np. z pasztecikami z grzybami.
Łosoś w galaretce cytrynowej
Składniki:
•
2 duże filety z łososia (800g)
•
2 cytryny – 3 plasterki cytryny na jeden kawałek łososia
•
natka pietruszki
•
sól
Dodatkowo:
•
2 galaretki cytrynowe
•
szczypta soli
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody mniejszej o pół szklanki niż na opakowaniu. Dodajemy szczyptę soli i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (funkcja góra dół). Filety z łososia myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy na kilka kawałków. Nacinamy je w poprzek, w kilku miejscach uważając jednocześnie, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno kroimy, cytrynę w cienkie półksiężyce. W kieszonkach łososia umieszczamy plasterki cytryny i dużo natki, całość posypujemy solą. Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy łososia, a następnie układamy w półmiskach i stopniowo zalewamy galaretką, co jakiś czas umieszczając półmiski w lodówce, by galaretka stężała.
Przepraszamy Panią Bernadettę Parusińską- Ulewicz, autorkę blogu: prawodogotowaniazpasja.blox.pl za umyślne naruszenie jej praw autorskich i zamieszczenie na naszych stronach internetowych przepisów na pierogi z grzybami oraz pierogi z kapustą i grzybami bez uzyskania zgody autorki.
Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?