Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Święta Bożego Narodzenia 2014. Sprawdź, co polecają blogerzy kulinarni

Redakcja MM
Redakcja MM
123RF
Wigilijny barszcz z jagodami i jabłkiem, łosoś w galaretce cytrynowej, a może pierogi z grzybami? Sprawdź przepisy na Święta Bożego Narodzenia polecane przez blogerów.

PRZEPISY  NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA:


Blogerzy Food Cook Love Monika Andrzejak i Sergiusz Markwitz na tę Wigilię polecają wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem oraz łososia w galaretce cytrynowej.

Wigilijny barszcz z jagodami, wiśniami i jabłkiem

Składniki:


1,5 kg buraków

2,5 l wody

2 marchewki

seler

pietruszka

por

700 g wiśni w kompocie (słoik mniejszy niż litrowy)

3/4 szklanki jagód (u nas ze słoika)

1 duże jabłko

2 ząbki czosnku

3 czubate łyżki majeranku

sól i pieprz

3 łyżki miodu

4 listki laurowe

4-5 ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wrzucamy buraki i pozostałe warzywa, wiśnie wraz z zalewą, jagody oraz czosnek pokrojony w cienkie paski. Zalewamy całość wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Dodajemy jabłko pokrojone w cienkie plasterki, doprawiamy majerankiem, miodem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Na koniec próbujemy i doprawiamy raz jeszcze, jeśli zachodzi taka potrzeba. Zupę przelewamy przez sitko i serwujemy czysty barszcz np. z pasztecikami z grzybami.

Łosoś w galaretce cytrynowej


Składniki:


2 duże filety z łososia (800g)

2 cytryny – 3 plasterki cytryny na jeden kawałek łososia

natka pietruszki

sól

Dodatkowo:


2 galaretki cytrynowe

szczypta soli

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w ilości wody mniejszej o pół szklanki niż na opakowaniu. Dodajemy szczyptę soli i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (funkcja góra dół). Filety z łososia myjemy i osuszamy, a następnie przecinamy na kilka kawałków. Nacinamy je w poprzek, w kilku miejscach uważając jednocześnie, by nie przeciąć do końca. Natkę pietruszki drobno kroimy, cytrynę w cienkie półksiężyce. W kieszonkach łososia umieszczamy plasterki cytryny i dużo natki, całość posypujemy solą. Przekładamy rybę do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 20 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Studzimy łososia, a następnie układamy w półmiskach i stopniowo zalewamy galaretką, co jakiś czas umieszczając półmiski w lodówce, by galaretka stężała.



Przepraszamy Panią Bernadettę Parusińską- Ulewicz, autorkę blogu: prawodogotowaniazpasja.blox.pl za umyślne naruszenie jej praw autorskich i zamieszczenie na naszych stronach internetowych przepisów na pierogi z grzybami oraz pierogi z kapustą i grzybami bez uzyskania zgody autorki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto