Iwona Dzika, kierownik Centrum Integracji Społecznej w Bytowie
Bardzo lubię gotować, najwięcej czasu na przyrządzanie potraw poświęcam w weekendy. Gotowanie sprawia mi największą radość, gdy jestem z rodziną. Ich gusty kulinarne inspirują mnie do przygotowania czasem wyszukanych smaków. Moim zdaniem najlepszymi składnikami są sezonowe warzywa i owoce. Dlatego nasuwa mi się na myśl przepis na gulasz z kurek.
Składniki: 0,5 kg kurek, 2 pomidory, 1 papryka , 1 cebula, 100 ml jasnego piwa, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sproszkowanej papryki, natka posiekanej pietruszki wg uznania, sól i pieprz.
Przygotowanie: Pomidory najlepiej sparzyć i obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Umytą paprykę pozbawić nasion i pokroić w paski lub w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać. Kurki umyć, większe można przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i „zeszklić” ją. Dodać grzyby, dusić na wolnym ogniu tak długo aż całkowicie wyparuje woda. Dodać posiekane wcześniej paprykę i pomidory. Przez krótki czas podsmażyć na ostrym ogniu. Po tym oprószyć mąką, dodać sproszkowaną paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli ktoś lubi można dodać piwo (wersja tylko dla dorosłych) i dusić około 20 minut, można w tym czasie dolać niewielką ilość wody. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Życzę smacznego.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?