Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przygotowania do świąt - lepimy pierogi czy zamawiamy katering?

Marta Legieć
Agnieszka Szczecka
Wielkimi krokami zbliżają się kolejne Święta Bożego Narodzenia - czas harmonii, spokoju i ciepła rodzinnego. Najwyższa pora, by zastanowić się nad upominkami dla najbliższych oraz nad menu świątecznego stołu.

Wigilia i Boże Narodzenie to wyjątkowa chwila na to, aby spotkać się z najbliższymi. Zdarza się jednak, że w okresie przedświątecznym więcej czasu spędzamy w pracy niż w domu. Co wtedy? Jak się przygotować na rodzinne spotkanie? Spokojnie, jest wyjście. Jeśli nie masz czasu na lepienie pierogów, mycie okien czy sprzątanie mieszkania, jest ktoś, kto zrobi to za ciebie. To profesjonalne firmy zajmujące się kateringiem czy sprzątaniem. Usługę taką najlepiej zamówić wcześniej. Za parę dni na rezerwację pomocnej dłoni może być zbyt późno.

Pierogowy hit

W Europie Zachodniej katering to największy sektor branży gastronomicznej, wyprzedzający pod względem przychodów nawet tzw. fast foody. W Polsce przygotowaniem i dostarczaniem żywności zajmuje się ok. 10 tysięcy firm. Zdecydowana większość z nich zarejestrowana jest jako osoby fizyczne prowadzące stołówkowe bary w zakładach pracy.

Mnogość firm i coraz bogatsza oferta sprawiają, że zamawianie świątecznych potraw staje się w Polsce coraz popularniejsze. Doświadczenie poprzednich lat wskazuje, że na świąteczne stoły zamawiamy tradycyjne dania i najczęściej te najbardziej czasochłonne w przygotowaniu: sałatkę jarzynową, rybę faszerowaną, karpia w galarecie, pierogi, pasztety, makowce, keks. Najczęściej klienci zamawiają część dań. Mało kto decyduje się na zamówienie wszystkich dań na świąteczny stół. I choćby nie wiadomo jak nowoczesne dania miały w swym menu restauratorzy, odwiecznym hitem są pierogi.
Warto pamiętać, że menu zawsze ustalane jest indywidualnie według potrzeb i upodobań klienta. Jest to możliwe, ponieważ firmy kateringowe posiadają pełne zaplecze gastronomiczne i bazę transportową do wykonania usługi.


Fachowiec od mycia okien

Oczekiwanie na święta zakłóca potrzeba przygotowania domu na wizytę rodziny. O ile za zaspokojenie potrzeb ducha płacić nie musimy, o tyle sprzątanie kosztuje nas wiele zdrowia.

Nie ma co ukrywać, dla wielu osób jedynym minusem o jakim wspominają w związku ze świętami są porządki. Jednak i temu można zaradzić. Na rynku pojawia się coraz więcej firm sprzątających oferujących swoje kompleksowe usługi.

Wystarczy telefon do jednej wybranej spośród kilkudziesięciu ofert dostępnych w prasie czy internecie. Umawiamy się na termin, ekipa wkracza do akcji, a po kilku godzinach dom mamy posprzątany, za co pracownicy inkasują odpowiednią kwotę.

Ile kosztuje taka usługa? Z tym bywa różnie. W profesjonalnych firmach za mycie okien zapłacimy od 3 do 5 zł za metr kw. Ścieranie kurzu w trzypokojowym mieszkaniu to koszt 50 zł za godzinę pracy dwuosobowej ekipy. Do tego 6 zł za metr odkurzonego dywanu i mieszkanie czyściutkie. Ekipa posprząta też łazienkę i spełni wiele innych zachcianek klientów. Całkowity koszt usługi w standardowym mieszkaniu trzypokojowym waha się od 180 do 300 złotych.

Za mniejsze pieniądze możemy wynająć sprzątającą panią, pracującą na własny rachunek, a nie w profesjonalnej firmie. Tu najlepiej polegać na kimś z polecenia. Zarówno firmy, jak i indywidualni usługodawcy używają własnych środków do czyszczenia, co pozwala zaoszczędzić klientowi trochę grosza. Są firmy, które zjawią się w naszym domu z własnym odkurzaczem. W ofercie jest także sprzątanie odkurzaczem na parę używanym do profesjonalnego czyszczenia łazienkowych kafelków.
Na wynajęcie profesjonalistów nie ma już za dużo czasu. Trzeba się śpieszyć.

Inwencja twórcza
Wiele osób twierdzi, że ogrom pracy związanej z przygotowaniem potraw, zakupy i porządki, to zajęcia, które zdecydowanie nie sprzyjają rodzinnej atmosferze wypoczynku i relaksu. A przecież temu powinny służyć święta. Co więc zrobić, by się nie zmęczyć i poczuć prawdziwą atmosferę świąt? Może udać się w miejsce, w którym jest przytulnie i miło, a 12 potraw stoi gotowych na stole? Do szturmu na klienta przystępują restauracje promując się na najprzeróżniejsze sposoby. Wiele osób docenia ten wysiłek i zwraca uwagę na niepowtarzalną umiejętność opracowywania wyjątkowego menu na specjalne okazje, oraz możliwość spędzenia świąt z rodziną i przyjaciółmi.

Restauratorzy podchodzą do świąt kompleksowo - zajmują się dekorowaniem budynku, sal i stolików oraz specjalnym świątecznym nakryciem. Często zewnętrzny wystrój restauracji to inwencja twórcza pracowników lokalu, jednakże coraz popularniejsze staje się korzystanie z pomocy profesjonalnej firmy dekoracyjnej. Nie ulega jednak wątpliwości, że ozdoby i dekoracje to głównie wystrój i zastawa stołu, na którym pojawią się świąteczne dania. Przecież w restauracji poza magiczną, świąteczną atmosferą, nie może zabraknąć wyśmienitych dań o niezapomnianym aromacie m.in. barszczu z uszkami, pierogów oraz przygotowanych na wiele sposobów ryb. Za specjalne świąteczne menu w restauracji zapłacimy od 100 zł za osobę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto