- Żeberka wychodzą doskonale i rozpływają się w ustach - mówi pani Sandra. - Przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki i do tej pory chętnie z niego korzystam. Żeberka na miodzie można przygotować nie tylko jako zwykły, codzienny obiad. Będzie to doskonała potrawa na rodzinną uroczystość czy świąteczny obiad. Na pewno będzie smakować każdemu. Jest to zawsze urozmaicenie od tradycyjnych potraw, które znajdują się na stole podczas różnych okazji. Żeberka można przygotowywać na wiele sposobów. W tej wersji są jednak zdecydowanie najlepsze.
Żeberka słodko-ostre
- Składniki: 2 kg żeberek,
3-4 cebule, 3 łyżki miodu,
2 butelki ketchupu (koniecznie ostry Pudliszki).
Wykonanie
: Żeberka posolić, odstawić na pół godziny i obsmażyć do zarumienienia. Następnie wyjąć z patelni i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Miód i ketchup wymieszać. Na żeberka układamy cebulę i całość polewamy sosem ketchupowo-miodowym. Piec w piekarniku ok. 1,5 godziny, w temperaturze 170-180°C. Do sosu można dodać trochę przyprawy chili, dzięki temu żeberka wyjdą słodko-ostre.
Życzymy smacznego!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?