Składniki: płat surowego, chudego, przerośniętego boczku, 20 dkg wędzonki (szynki lub boczku), majeranek, zioła prowansalskie, czosnek, przyprawa do zup typu maggi, sól i pieprz.
Sos: 3 łyżki chrzanu, 2 winne jabłka, kubek gęstej śmietany lub jogurtu, sól i odrobina cukru
Sposób przyrządzania: Płat boczku należy natrzeć solą i pieprzem po wewnętrznej stronie. Skropić maggi, posypać ziołami prowansalskimi, roztartym czosnkiem oraz drobno pokrojoną wędzonką. Następnie boczek trzeba zwinąć bardzo ciasno i obwiązać go sznurkiem. Roladę posypać solą, pieprzem i lekko majerankiem. Ułożyć w brytfannie. Piec w piekarniku pod przykryciem w temp. 200 st. C przez ok. 1,5 godz. Po tym czasie wyjąć roladę i odstawić do ostudzenia, nawet na 24 godziny. Sos: trzy łyżki chrzanu wymieszać z drobno pokrojonymi jabłkami. Dodać gęstej śmietany lub jogurtu, doprawić solą i cukrem. Całość dobrze wymieszać. Gotowy boczek pokroić w plastry średniej grubości, polać na półmisku sosem.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?