Panie Barbara Fabisiak i Krystyna Piotrowska należące do Koła Emerytów i Rencistów w Suchaczu (gmina Tolkmicko) podają naszym Czytelnikom przepis na śledzia w śmietanie i sałatkę jarzynową. - Koło liczy trzydzieści osób. Często organizujemy zabawy czy przyjęcia w świetlicy wiejskiej. Wszystkie potrawy przyrządzamy sami. Śledź w śmietanie zawsze robi furorę - mówi Barbara Fabisiak.
Do przyrządzenia śledzi potrzebujemy filety matjasy, ocet, cukier, cebulę, jabłko, majonez i śmietanę. - Filety musimy moczyć 24 godziny w zalewie. Przygotowujemy ją z octu, cukru i pokrojonej cebuli. Śledzie moczymy aż będą białe - mówi pani Barbara. Filety kroimy i dodajemy sos przyrządzony ze śmietany, majonezu, jabłka, cebuli i cukru.
- Tradycyjną sałatkę warzywną możemy podać jako przekąskę. Warzywa - marchewkę, jabłka, ogórki kiszone, ziemniaki, pietruszkę oraz jajka kroimy. Dodajemy groszek konserwowy. Całość doprawiamy majonezem - mówi Krystyna Piotrowska.
Członkowie Koła Emerytów i Rencistóww Suchaczu spotykają się dwa razy w miesiącu.
Takim spotkaniom towarzyszą zawsze jakieś kulinarne specjały.
- Nie zawsze jest to jakaś szczególna okazja. Ale naszym śledziem w śmietanie zajadał się już nawet burmistrz Tolkmicka - dodaje pani Barbara.
Potrzebne składniki
• Filety ze śledzi tzw. matjasy.
• Zalewę przyrządzamy z octu, cukru i cebuli. Filety moczymy w zalewie przez 24 godziny aż zbieleją.
• Do przygotowania sosu potrzebujemy majonez, śmietanę, cukier, cebulę i jabłko. Śledzie kroimy i zalewamy sosem.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?