Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święto Powideł Nebrowskich 2018. Wielkie smażenie śliwek [ZDJĘCIA]

Redakcja
fot. Szymon Figurski/Urząd Gminy w Sadlinkach
Za nami coroczne Święto Powideł Nebrowskich, czyli wielkie smażenie śliwek z lokalnych zbiorów.

W programie imprezy znalazło się wiele atrakcji, m.in. program artystyczny przygotowany przez Szkołę Podstawową w Nebrowie Wielkim, czy konkurencje dla mieszkańców. Głównym punktem imprezy było oczywiście smażenie przygotowanych wcześniej śliwek. Później, powidła, a także inne wyroby lokalnych gospodyń, można było kupić.

Warto dodać, że powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jednym z najstarszych sposobów utrwalania i konserwacji owoców śliw jest ich rozgotowywanie i zagęszczanie poprzez odparowywanie w podgrzewanych kotłach. Ten rodzaj przetwarzania owoców znany jest z przekazów źródłowych pochodzących z XVI wieku.

Produkt powstały w ten sposób nazywano powidłami. Powidła smażono tradycyjnie w miedzianych (inaczej kuprowych) kotłach, mieszając masę owocową drewnianym mieszadłem, do momentu gdy zaczynała odstawać od ścianek kotła i nie spadała z mieszadła, lub gdy spadała dużymi płatami. Do oddzielania pestek od masy owocowej używano specjalnych sit ceramicznych wytwarzanych przez garncarzy, z których najbardziej znanymi był garncarze z Gruczna nad Wisłą.

Samar Khanafer: Śliwki pasują do wszystkiego

Obserwuj nas na Twitterze!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na kwidzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto